Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoana, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, demararea incepand de saptamana viitoare a primelor consultari politice pe marginea construirii unei platforme de centru stanga.

"Probabil ca in zona de sindicate vom avea CNSLR Fratia, Meridian, sindicate din zona Agrostar, sindicate din invatamant, dar vom discuta si cu Partidul Ecologist Roman si Forta Democrata. Vom proceda progresiv si la alte discutii", a precizat Mircea Geoana.

Liderul PSD a reiterat faptul ca aceasta initiativa, care apartine conducerii PSD, este complementara cu propunerea facuta de senatorul Ion Iliescu, care doreste un pol social-democrat care sa se adreseze zonei civice si neguvernamentale.

"Dl Iliescu a avut o idee pe care o impartasim si o sustinem, ca pe zona neguvernamentala, civica, unde PSD-ul are o problema dramatica cu intelectualii si cu ONG-urile, sa existe u dialog sincer, o dezbatere pentru cei care nu se simt atrasi de PSD sau de ceea ce a reprezentat PSD.

Aceasta idee reprezinta un scop nobil pe care il impartasim si constructia noastra politica este complementara cu propunerea facuta de dl. Iliescu", a spus Geoana.

Pe de alta parte, liderul PSD s-a aratat surprins de declaratiile facute in aceeasi zi de Ion Iliescu privind votul uninominal, aratand ca de aproximativ 2 luni PSD a depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa pentru sustinerea acestui tip de vot.

Senatorul Ion Iliescu si-a exprimat neincrederea in privinta introducerii votului uninominal dar a evidentiat necesitatea lansarii unei ample dezbateri pe aceasta tema care in opinia sa are avantaje dar si dezavantaje.

Referindu-se la lansarea de catre PSD a unei campanii de strangere de semnaturi, care va debuta miercuri, 7 septembrie, Mircea Geoana a dorit sa precizeze ca pentru prima data sunt luati ca parteneri si cetatenii Romaniei, intrucat pana acum ideea votului uninominal a fost doar un joc intre politicieni.

Geoana s-a aratat mai putin interesat de cantitatea de semnaturi pentru sustinerea votului uninominal si a subliniat ca principal scop este de a culege opinia reala a alegatorilor.

Tema votului uninominal va fi discutata in perioada urmatoare de presedintele PSD si reprezentantii a opt organizatii nonguvernamentale care si-au exprimat interesul, intr-o scrisoare, cu privire la transparenta si responsabilizarea actului politic.

Mircea Geoana mizeaza pe sprijinul organizatiilor civice dar si al politicienilor in privinta introducerii votului uninominal, exprimandu-si satisfactia pentru opinia favorabila exprimata de liderul democrat Emil Boc.