Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a acceptat ca este responsabil de esecurile si neregulile prezentate intr-un raport devastator asupra programului ONU "petrol contra hrana".

O comisie independenta a publicat un amplu document din care reiese ca programul respectiv, care avea ca scop ajutarea irakienilor de rand, defavorizati de sanctiunile internationale, a ajuns un instrument financiar macinat de coruptie si administrare defectuoasa.

Secretarul general al ONU si-a acceptat partea sa de vina in ceea ce priveste neregulile privind gestionarea programului, asa cum au fost ele prezentate intr-un document redactat de o comisie condusa de fostul presedinte al Bancii Centrale Americane, Paul Volcker.

Domnul Annan a admis ca raportul este extrem de stanjenitor pentru organizatia pe care o conduce.

"Raportul ma critica personal si accept aceste critici. Totusi, la inceputul anului, comisia a ajuns la concluzia ca nu am influentat modul de atribuire a contractelor in cadrul programului petrol contra hrana."

"Aceasta concluzie a fost reafirmata. Pe de alta parte, accept acum, ca si atunci, ca nu am fost suficient de atent si nu am in mod energic cand am aflat ca o compnaie la care lucra fiul meu a castigat un contract finatat de ONU in Irak", a spus secretarul general ONU.

Autorul raportul Paul Volcker a adaugat la randul sau ca nu exista dubii in ceea ce priveste rezultatele cercetarii comisiei.

"Sarcina noastra a fost sa descoperim eventuale actiuni de gestionare defectuoasa a programului, facute cu sau fara voia responsabililor ONU sau a firmelor contractante. Din pacate, am gasit nereguli la toate aceste niveluri", a afirmat Paul Volcker.

Limbajul raportului este unul foarte dur la adresa echipei lui Kofi Annan. Se spune ca guvernul lui Saddam Hussein a fost lasat sa aiba prea multa initiativa in ceea ce priveste acordarea contractelor.

pe larg in BBC