Domnul si doamna Whiskers, alaturi de cei 12 copii ai lor, sint ultimele vedete ale postului Animal Planet. Ei joaca intr-un serial despre viata unei familii mai putin obisnuite: membrii au 30 de centimetri inaltime, traiesc in vizuini sapate sub pamint si se hranesc cu sopirle.

„Mosia Mangustelor“ va debuta pe micile ecrane in 19 septembrie. Programul va urmari in detaliu existenta unei familii de animale care traieste in Desertul Kalahari din Africa. Serialul va avea 13 episoade, construite dupa naratiunea lui Bill Nighy, din „Love Actually“, productia fiind o combinatie intre „Neveste disperate“ si „Regatul salbatic“, ca o telenovela inspirata din realitate.

Pentru ca, in opinia producatorilor, dragostea, puterea, crima si intrigile sint comune si regnului animal.

Mici si periculoase

Animal Planet a ales pentru acest experiment mangusta, pentru ca trasaturile ei se pliaza pe formatul dramatic al serialului: ea „este un mic mamifer cu masca“. Mangustele sint precoce, sociabile, dar si foarte periculoase, pentru ca, daca vor, pot ucide o cobra.

In plus, au un aer amuzant, cintaresc aproape un kilogram si isi folosesc coada ca un trepied, pentru a-si mentine echilibrul in pozitie verticala.

Big Brother in vizuina

Serialul a fost realizat in colaborare cu Universitatea Cambridge si produs de Oxford Scientific Films. In afara ingredientelor de tensiune, specifice telenovelelor, programul isi pastreaza informatia de documentar. Echipa de filmare s-a cazat in colibe construite special si a reusit, pentru prima data, sa filmeze in interiorul unei vizuine de mangusta, folosind camere cu fibra optica.

Au putut, astfel, sa surprinda toate amanuntele vietii cotidiene a personajelor, de la ritualul de imperechere pina la obiceiul mesei.

Rivalii donjuani

Ca si in serialele cu personaje umane, protagonistii cu patru picioare au nume, trasaturi pozitive sau negative si trec prin mai multe nuante de caracter: invidie, egoism sau generozitate. Vedeta productiei este doamna Flower Whiskers, matriarha clanului de manguste si adevaratul sef al familiei.

Ea incearca sa isi mentina autoritatea in fata fiicelor neascultatoare, recurgind la solutii extreme atunci cind acestea incalca regulile nescrise ale clanului. Astfel, dezmostenirea, fiul risipitor si lupta pentru tron sint teme care se repeta in mai multe episoade. Zaphod-tatal are datoria de a-si apara familia impotriva lui Carlos, membru al unui clan rival.

Acesta curteaza trei doamne ale clanului Whiskers: Daisy, Mozart si Tosca, cu care reuseste chiar sa se imperecheze. In acest fel, familia mangustelor ajunge pina la finalul serialului la un total de 40 de membri.

Tigrul, preferatul omului

„Mosia Mangustelor“ a fost realizata in urma unui fapt dovedit: animalele aduc rating. Ele au devenit o parte integrata culturii umane. O campanie desfasurata anul trecut de Animal Planet, in care oamenii au putut vota animalul preferat, a demonstrat inca o data interesul pe care il trezeste regnul animal.

Primul loc a fost ocupat de tigru, la numai 17 voturi diferenta de ciine, iar bronzul a ramas in posesia delfinului. Au existat insa si diferente aparute pe criterii geografice. Astfel, romanii, ca si africanii, au votat ciinele si delfinul in fata tigrului, iar suedezii au preferat caii in detrimentul delfinilor.