Presedintele Traian Basescu acuza autoritatile de la Moscova ca trateaza Marea Neagra ca pe un "lac rusesc". Intr-un discurs rostit la universitatea americana Stanford, seful statului a declarat ca refuzul Rusiei de a internationaliza problemele din zona Marii Negre ar putea provoca tensiuni similare celor din Balcanii de Vest.

El a repetat ca aceasta zona este generatoare de conflicte si ca este datoria comunitatii internationale de a interveni pana nu e prea tarziu, adica pana nu va fi nevoie de interventie militara.

Traian Basescu a dat exemplul Ucrainei si al Georgiei, pentru care schimbarile de regim politic nu au fost suficiente, aceste tari avand nevoie in continuare de sprijin din partea comunitatii internationale pentru democratizarea institutiilor.

Referindu-se la Transnistria, Traian Basescu considera ca Romania a facut o mare greseala prin retragerea in 1992 din forumul de negociere asupra crizei din zona.

Intrebat despre legatura Romaniei cu Moldova, seful statului a sustinut ca tara noastra nu are ca obiectiv reunificarea, Europa avand granite care trebuie sa fie respectate. Politica Romaniei - sustine seful statului, este una care sustine sansele Moldovei de a deveni membra a UE.