Premierul israelian Ariel Sharon (foto) a amenintat sa sisteze orice cooperare cu Autoritatea Palestiniana in cazul in care grupul militant islamic Hamas va lua parte in alegerile legislative din luna ianuarie a anului viitor. "Vom face orice pentru a nu-i ajuta", a afirmat Sharon in fata jurnalistilor, potrivit publicatiei "New York Times".

"Nu cred ca vor putea organiza alegeri fara ajutorul nostru", a continuat Sharon.

Remarcile premierului de la Ierusalim apar intr-un moment de deschidere diplomatica intre cele doua tabere rivale din Orientul Mijlociu, dupa ce Israelul si-a retras colonistii si armata din Fasia Gaza, operatiune incheiata in aceasta luna.

Accesul interzis la vot!

Piedicile la care se gandeste Sharon sunt impiedicarea accesului palestinienilor din Cisiordania catre sectiile de vot, prin instituirea de blocaje rutiere. Opozitia Israelului fata de participarea Hamas-ului in alegerile legislative are la baza esecul incercarilor de a forta dezarmarea organizatiei extremiste.

Organizatia militanta Hamas si-a exprimat intentia de a participa pentru prima data la alegerile legislative din teritoriile palestiniene, dupa ce a inregistrat un succes neasteptat la alegerile locale din acest an. Hamas s-a aflat la originea majoritatii atentatelor sinucigase inregistrate in ultimii cinci ani, avand drept scop principal in programul politic distrugerea statului Israel.

Autoritatea Palestiniana a reactionat violent la amenintarile lui Sharon. "Toti palestinienii au dreptul sa participe la aceste alegeri si in viata politica interna. Cred ca aceasta este o alta metoda a Israelului de a stopa procesul de pace", a afirmat negociatorul-sef Nabil Abu Rudeina.

Un apropiat al lui Ariel Sharon, citat de AFP, a declarat ca exista temerea ca Hamas "va obtine 40% din voturi, ceea ce ne va da cu 10 ani inapoi".

Tensiuni la granita cu Egiptul

Intre timp, situatia din teren se mentine tensionata, in conditiile in care granita dintre Gaza si Egipt, pana de curand sub autoritatea Israelului, a fost scena unor actiuni haotice la sfarsitul saptamanii trecute. Populatia din Gaza, al carei drept la libera circulatie a fost ingradit pana acum, a gasit o buna ocazie de a trece granita cu Egiptul pentru o scurta vizita.

Sambata, politistii palestinieni au fost atacati cu pietre si au fost nevoiti sa execute focuri de avertisment pentru a-i indeparta pe civilii violenti. Autoritatile egiptene si palestiniene pazesc gaurile facute in gardul ce desparte cele doua teritorii si permit accesul peste granita numai celor care se intorc spre casa.

Intr-o serie de mesaje interceptate sambata, organizatia Al-Qaida le-a transmis sustinatorilor sai: "Acum este sansa voastra. Grabiti-va si intrati din peninsula Sinai, prin punctul Philadelphi".

Agentia de presa Debka, apropiata de serviciile secrete palestiniene, a transmis ca mii de persoane continua sa treaca nestingherite granita dintre Gaza si Egipt, printre acestea aflandu-se teroristi care aduc armament din peninsula Sinai.

Potrivit unor surse militare, pana acum au fost aduse in Gaza rachete anti-tanc, rachete sol-aer, mine anti-personal, arme automate si peste 250 de tone de explozibil, principalii beneficiari fiind organizatiile Hamas si Jihadul Islamic.

Sursele citate de Debka afirma ca finantarea a venit din partea Al-Qaida si a Iranului, iar armele vin de la traficantii de arme din Serbia, Slovacia, Muntenegru, Croatia si Kosovo.