Primarul orasului Voluntari, pesedistul Costel Pandele, isi exercita cel de-al doilea mandat pe aceasta functie si, desi au existat si exista probe ca fraudeaza bugetul public cu sume de ordinul milioanelor de dolari, autoritatile ii tolereaza infractiunile.

Asta si pentru ca se lauda ca beneficiaza de protectie din partea deputatului PNL Radu Stroe, care este presedinte al Comisiei parlamentare de control a SRI, a fostului ministru PSD al Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, si chiar a consilierului prezidential Elena Udrea.

Stapan peste 19 consilieri locali care ii voteaza orbeste orice le cere, Pandele a devenit un mic baron de Voluntari si Pipera, imun la legislatia penala.

Pandele arunca 100 de miliarde pe un teren supraevaluat

Deja expert in organizarea licitatiilor trucate, Pandele a descoperit o alta metoda de a frauda bugetul pe care il administreaza. Mai nou, Primaria Voluntari s-a transformat intr-o firma imobiliara care cumpara din banii publici terenuri la preturi supraevaluate.

Dator la banci pentru imprumuturi facute in anii anteriori, Pandele s-a gandit sa achizitioneze 40.000 de mp de teren de la doi proprietari privati, motivand ca pe aceasta locatie va construi locuinte sociale, o biblioteca, o casa a Corpului Didactic si chiar... un spital orasenesc. Dupa indelungi negocieri si evaluari, pretul acestei tranzactii imobiliare a fost fixat la 100 de miliarde de lei.

Bani pe care Pandele nu-i are, dar pe care vrea sa-i imprumute de la banci. Numai ca, in conditiile in care bugetul Voluntariului este deja cheltuit, initiativa lui Pandele seamana tot mai mult cu o inginerie financiara.

De fapt, potrivit unor surse din cadrul Consiliului local Voluntari, primarul Costel Pandele vrea sa incheie aceasta afacere pentru a-si incasa un comision gras de 1.000.000 de euro, bani proveniti din diferenta dintre valoarea reala a terenului, de circa 40 euro/mp, si cea pe care s-a angajat sa o achite, de 64 de euro/mp.

Tun de 50 de miliarde in numele primariei

Aceasta nu este prima afacere paguboasa pentru bugetul local, dar profitabila pentru sine pe care o face Pandele. Desi tocmai se construia un nou sediu al Primariei Voluntari, in decembrie 2002 actualul primar PSD a cumparat cu 77 de miliarde de lei un alt imobil, caruia i-a atribuit aceeasi destinatie si care valora de fapt... 27 miliarde de lei.

Este vorba de cladirea fostei fabrici de alcool apartinand SC Moldo Production. Cladirea, care se afla pusa sub schestru la Eurom Bank, era evaluata oficial la suma de 27 de miliarde. La acest pret a si fost cumparata initial, in data de 14.12.2002, de Son Constantin si Son Viorica, pentru ca trei zile mai tarziu imobilul sa fie vandut Primariei Voluntari cu 50 de miliarde mai mult.

La acel moment Costel Pandele a fost acuzat ca a girat aceasta afacere paguboasa pentru contribuabili in schimbul unui comision de 600.000 de dolari. Acesti bani ar fi fost incasati de Pandele printr-o alta escrocherie, Consiliul local cumparand fictiv de la o firma turceasca chiloti, pantaloni scurti si halate in valoare de 2,3 miliarde de lei.

Aceasta marfa nu a fost insa inregistrata niciodata in contabilitatea Primariei Voluntari si se presupune ca banii au ajuns la Pandele.

Minunea de la Voluntari: WC de trei miliarde

Dupa exemplul bine cunoscut al "umflarii" devizelor lucrarilor de constructii, un WC construit de Pandele a ajuns sa coste 3 miliarde de lei si chiar mai mult. Ingrijorat de starea unitatilor scolare pe care le administreaza, primarul a decis sa investeasca in invatamant 8,650 de miliarde in lucrari de executie.

Mai mult de jumatate din aceasta suma, mai exact 5,5 miliarde, a fost utilizata pentru amenajarea a doua grupuri sanitare. Iar alte doua miliarde s-au dat pe... proiectarea toaletelor. Pentru WC-ul de la Scoala Generala nr. 1 Pandele a alocat 3,5 miliarde, dar asa cum arata constructia valoarea a fost "umflata" de cateva ori.

Aceeasi situatie se inregistreaza si la Scoala Pipera, unde un grup sanitar construit din cateva caramizi de BCA a ajuns sa coste doua miliarde de lei. Astfel se face ca, din cele 8,6 miliarde alocate invatamantului din orasul Voluntari, 7,5 miliarde s-au cheltuit pe... doua toalete.

Investitii pe hartiesi-n tarabe de beton

La Primaria Voluntari un proiect sau un studiu de fezabilitate pentru lucrari de asfaltare poate costa cat jumatate din asfaltarea propriu-zisa. La fel se intampla si in cazul investitiilor pentru extinderea retelelor de canalizare sau al celor privind construirea unor piete sau locuri de joaca pentru copii.

Potrivit bugetului Primariei Voluntari, Costel Pandele deja arunca cu bani in proiecte, in studii de fezabilitate si studii de impact pentru investitii despre care nu stie cand le va realiza.

A dat deja doua miliarde pentru a proiecta cladirile unei biblioteci si ale unei policlinici si 1,2 miliarde pentru schitele unui ipotetic parc de distractii ce ar trebui sa se ridice acolo unde este groapa de gunoi.

De mare interes au fost si cele doua piete, Piata Pipera si Piata Negropontes, pentru care primarul Pandele a cheltuit 6 miliarde de lei. Nu prea se stie insa pe ce. Piata Negropontes - in afara cimentului de pe jos, a celor 7-8 tarabe de beton si a pancartei publicitare in favoarea lui Pandele - nu ofera nimic altceva. Si totusi aici au intrat 3 miliarde de lei.

In Pipera lucrurile stau cam la fel. Doar daca consideram balariile verdeturi am putea spune ca aici e o piata. In rest, doar un schelet metalic aminteste de investitia lui Pandele.

Orasul cu strazi de pamant, dar cu sistem de videoconferinta

Stapan peste intreg Consiliul local, Costel Pandele si-a trecut in buget tot ce si-a poftit. A vrut "sistem de comunicatii la nivel local" de doua miliarde de lei, adica sa aiba el propriul sistem de videoconferinta, ca la Guvern, l-a avut. Numai ca prin Voluntari nimeni nu prea stie la ce foloseste contribuabililor aceasta "importanta" investitie.

Dupa cum locuitorii isi fac cruce cand aud ca primarul lor a cumparat un aspirator de 150 de milioane si statie de amplificare pentru casa de cultura de 1,5 miliarde. Nu a avut timp insa sa se ocupe de proiectul finantat prin Programul SAPARD pentru extinderea retelei de canalizare pe strada Popasului.

Lucrarile, sustinute din banii Uniunii Europene, trebuiau terminate din luna iunie, dar nimic nu arata ca ele ar fi inceput macar.