Eforturile pentru combaterea fenomenului pirateriei si instaurarea unui climat de concurenta loiala, pentru recunoasterea si protejarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe s-au concretizat printr-un act normativ publicat in Monitorul Oficial nr. 843/ 19.09.2005.

Printr-un comunicat, HBO, ca unic canal de filme pay -TV din Romania, alaturi de alti titulari de drepturi saluta imbunatatirea cadrului legislativ.

Modificari in LEGEA 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

HBO se bucura sa anunte ca eforturile sale pentru combaterea fenomenului pirateriei, sustinute in mod deosebit in ultimii 3 ani, incep sa se concretizeze.

Buna colaborare cu politia, numeroasele seminarii organizate de compania noastra pe teme de proprietate intelectuala si antipiraterie, campaniile educative pe aceleasi teme, precum si o serie de alte demersuri evaluate corect de autoritati au ajutat la scaderea ratei pirateriei de la 8 pirati/1 abonat la sfarsitul lui 2002 la ~ 3.5 pirati/1 abonat la sfarsitul anului 2004.

Perspectivele par mai incurajatoare odata cu imbunatatirea cadrului legislativ, la care ne vom referi in urmatoarele randuri.

Preocuparea constanta a statului manifestata deja de mai bine de un an pentru un climat de concurenta loiala, pentru recunoasterea si protejarea drepturilor de autor si a drepturilor conexe s-a materializat pe 19 septembrie a.c. intr-un act normativ care incurajeaza si HBO, ca unic canal de filme pay -TV din Romania, alaturi de alti titulari de drepturi.

Prin Ordonanta de urgenta nr. 123/2005 pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, publicata in Monitorul Oficial nr. 843/ 19.09.2005, in cea mai mare parte, modalitatile de piratare a canalului HBO au fost incriminate ca infractiuni.

Fie ca este vorba de simpla vanzare a "decodoarelor pirat", fie ca este vorba de afacerile de-acum cunoscute ale cate unor tehnicieni de cablu care fac conectari in schimbul unui asa-zis "abonament" mai mic, sau de detinerea unor dispozitive de acces la HBO fara plata drepturilor cuvenite titularilor, legea este aspra si prevede pedeapsa inchisorii de pana la 10 ani.

Masurile vizeaza deopotriva si companiile de cablu, care de acum vor trebui sa se asigure ca la Programul HBO vor fi racordate numai persoanele care au acest drept, adica exclusiv persoanele care au abonament HBO sau alte persoane pentru care HBO si-a dat acordul in acest sens.

"Consultarea industriilor private la elaborarea proiectului de lege a ajutat cu siguranta autoritatile la intelegerea si conturarea reala a importantei drepturilor de autor si conexe, si in consecinta la adoptarea unui act normativ care sa ne ajute sa facem fata pericolelor din domeniu.

HBO isi doreste sa beneficieze si in Romania de o piata corecta pentru a oferi programe premium de televiziune, nu sa vada pe cineva dupa gratii. Speram insa ca odata modificata, aceasta lege sa fie si aplicata atunci cand se impune si sa redea astfel dimensiuni rezonabile pirateriei care ne urmareste inca din 1998, de la lansarea in Romania". Florin Cojocaru, Coordonator Antipiraterie, HBO Romania.

Articolul din Ordonanta de urgenta care cuprinde aceste prevederi este art. 72 si are urmatorul continut:

"Dupa articolul 141 se introduce un nou articol, articolul 1411, cu urmatorul cuprins:

(1) Producerea, importul, distribuirea, detinerea, instalarea, intretinerea sau inlocuirea in mod ilicit a dispozitivelor de control al accesului, fie originale, fie pirat, utilizate pentru serviciile de programe cu acces conditionat, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amenda de la 2.500 lei (RON) la 25.000 lei (RON).

(2) Fapta persoanei care se racordeaza fara drept sau care racordeaza fara drept o alta persoana la servicii de programe cu acces conditionat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda de la 5.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON).

(3) Utilizarea anunturilor publice ori a mijloacelor electronice de comunicare in scopul promovarii dispozitivelor pirat de control al accesului la serviciile de programe cu acces conditionat, precum si expunerea sau prezentarea catre public in orice mod, fara drept, a informatiilor necesare confectionarii de dispozitive de orice fel, apte

sa asigure accesul neautorizat la serviciile de programe precizate, cu acces conditionat, ori destinate accesului neautorizat in orice mod la astfel de servicii, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 ani.

(4) Vanzarea sau inchirierea dispozitivelor pirat de control al accesului se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 10 ani.

(5) Cu pedeapsa prevazuta la alin. (4) se sanctioneaza si savarsirea faptelor prevazute la alin. (1) si (2) in scop comercial.

(6) In sensul prezentei legi, prin dispozitive pirat de control al accesului se intelege orice dispozitiv a carui confectionare nu a fost autorizata de catre titularul drepturilor recunoscute prin prezenta lege in raport cu un anumit serviciu de programe de televiziune cu acces conditionat, realizat pentru facilitarea accesului la acel serviciu.>"