Daca va fi fost cineva ingrijorat ca, prin fuziunea pietei Rasdaq cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), numarul pietelor de valori mobiliare va descreste de la doua, la una, atunci poate sa rasufle usurat: reglementarile pe care CNVM are de gind sa le emita, ii vor presa pe brokeri sa deschida cel putin inca o piata (daca nu mai multe).

Vicepresedintele CNVM Paul Miclaus spune ca, saptamina asta, ar trebui sa se finalizeze proiectul unor reglementari care, in virtutea noii legislatii, sa reorganizeze piata valorilor mobiliare aducind-o la nevoile societatilor emitente.

CNVM a cazut de acord asupra principiilor acestei reorganizari: la Cota Bursei vor fi mentinuti emitentii care intrunesc conditiile de listare si corespund prevederilor legale.

O piata alternativa - "alternative trading system" (ATS) - va fi creata pentru societatile ale caror dimensiuni nu justifica prezenta la Cota, dar care respecta toate rigorile de listare: au contract cu un registratar independent, actiunile lor sint lichide (se tranzactioneaza curent) indeplinesc criteriile de transparenta (raporteaza evenimentele semnificative din activitatea intreprinderii).

Vicepresedintele Paul Miclaus intareste: "Obligatiile acestor societati vor fi identice cu ale celor din piata reglementata". Domnia sa prognozeaza ca aceasta piata ATS va fi dezvoltata pe sistemul electronic al Bursei.

Directorul general al BVB, domnul Stere Farmache, precizeaza ca, desi societatile de pe ambele piete vor fi listate de drept, ele nu sint si obligate sa accepte listarea, ci sint libere ca, eventual, la dorinta actionarilor, sa paraseasca piata.

O a treia categorie de societati emitente - cele care au incheiat contract cu un registratar, dar sint tranzactionate sporadic - vor beneficia de un regim special. Vicepresedintele Paul Miclaus spune ca actiunele lor vor fi introduse la tranzactionare in sistemul pietei, la cerere (un fel de "traded but not listed", care functioneza si acum la Bursa).

In sfirsit, va fi cu totul eliminata din piata o a patra categorie de societati - masa celor care nu au contract cu un registratar, nu inainteaza publicului raportari asupra evenimentelor intreprinderii si ale caror actiuni nu sint tranzactionate.

Vicepresedintele CNVM Paul Miclaus este de parere ca acestor societati care vor fi eliminate din piata organizata li s-ar potrivi actiuni "la purtator".

In opinia noastra, aceste reglementari revolutioneaza piata romaneasca de capital, marcind momentul real de ruptura fata de epoca lui Boboc Stefan (primul presedinte CNVM, cel care, la un moment dat, a fost arestat).

Un studiu de acum sapte ani realizat de redactia ziarului "BURSA" a dezvaluit ca aproape patru sute de societati listate pe Rasdaq nu inregistrase nici o tranzactie timp de trei ani si ca la aproximativ 1500 de societati le fusesera tranzactionate actiunile de 3-4 ori, in acelasi interval de timp.

Situatia era neschimbata in anul 2000 si este neschimbata si astazi, deoarece conditiile sint neschimbate - intreprinderile sint neprofitabile, actionarii sint putini - ba, chiar, s-au agravat (unele din aceste societati au intrat in lichidare).

Pornind de la aceasta realitate, ziarul "BURSA" a intocmit atunci o strategie de relansare a pietei de capital pe care a publicat-o si in Revista "BURSA - Anul financiar", a inaintat-o la FPS (al carui urmas este AVAS-ul de astazi) si reprezentantului Bancii Mondiale.

Strategia propusa de ziarul "BURSA" sugera ca FPS (actionar majoritar, la acea data, in numeroase din aceste societati uitate pe piata de capital) sa decida in AGA delistarea lor de pe Rasdaq si ulterior, sa le materializeze actiunile si sa le transforme din "nominative" in "actiuni la purtator".

Dupa care, asteptind citeva luni pentru reconstituirea pietei informale (asa-numita "piata gri") care sa dea lichiditate actiunilor, sa le scoata la vinzare, cu bucata, din propriul portofoliu.

Am fi impuscat mai multi iepuri dintr-o data: privatizare, lichiditate la actiuni zacinde si un nou plasament pentru economii, atragind astfel interesul populatiei in gestiunea acestor intreprinderi (ceea ce ar fi creat sansa imbunatatirii managementului lor). Strategia a fost prezentata presedintilor succesivi ai FPS - Sorin Dimitriu, Radu Sarbu, Ovidiu Musetescu - a suscitat interes, dar... conjuncturi si alte prioritati i-au impiedicat finalizarea.

Reglementarile pe care CNVM are de gind sa le emita acum, se suprapun integral peste strategia propusa atunci de ziarul "BURSA". Desi ar fi fost legala si posibila inca de cind am propus-o, intentia de acum a CNVM s-a conturat abia astazi din mai multe cauze. Intii, pentru ca s-a innoit echipa comisarilor, avind in componenta oameni care si gindesc, nu doar executa ordine.

Si in al doilea rind, pentru ca noua legislatie sugereaza clar liberalizarea pietei de capital, pe o astfel de cale (sugestii incluse in lege, sub presiune europeana).

Dupa finalizarea textului reglementarilor de catre CNVM, vor urma dezbaterile publice pe marginea lor. Vicepresedintele CNVM Paul Miclaus spera ca normele sa fie adoptate in prima jumatate a lunii octombrie.

Dupa un deceniu irosit, ne intoarcem de unde plecaram. Conditiile sint altele: integrarea europeana ne paste peste un an (daca lucrurile merg bine) iar nu peste zece.

Nu vom mai avea zece ani sa ne jucam cu "actiuni la purtator", joc care ar fi creat si cultura de piata, i-ar fi facut reclama pietei, si ar fi creat si conditii de promovare intreprinderilor, din piata informala, in cea reglementata.

In plus, ne-a disparut si ingenuitatea - in astia zece ani s-au petrecut atitea, incit piata noastra nu mai poate sustine ca ar fi fecioara.

Dar, dincolo de amara satisfactie ca, pina la urma, viata si piata ne-au dat dreptate, mai ramine si zicala populara - mai bine mai tirziu decit niciodata. Cine stie, poate ca si asa, tirziu, totusi ne-ar mai putea folosi la ceva...