Partidul Democrat trece prin momente dificile, dar inevitabile: unii dintre liderii sai realizeaza ca a sosit ceasul sa se desprinda de pulpana lui Traian Basescu. Nu se pune, bineinteles, problema unei rupturi definitive, intrucat Basescu va ramane intotdeauna si mama, si tata pentru acest partid.

Dar, o buna parte din PD s-a saturat sa tot aprobe, fara nici un fel de rezerve, ideile pe care le lanseaza in ultima vreme seful statului: instituirea unui parlament unicameral, abandonarea alegerilor anticipate sau neconstitutionalitatea schimbarii lui Nastase si Vacaroiu de la conducerea parlamentului.

Toate temele sunt aruncate de Basescu peste capul celor din PD, ocupati sa-i scoata pe liderii PSD din fruntea Camerei Deputatilor si Senatului. In plus, blocajul din parlament reprezinta, pentru PD, cel mai bun argument ca ar fi nevoie de anticipate si de o majoritate mult mai puternica.

Revolta vine in special din zona noii generatii de parlamentari, care s-a apucat de politica, crezand ca va rasturna lumea si s-a trezit a fi un simplu instrument de vot. La alegerile din 2004, Basescu a scos din Camera Deputatilor o buna parte din dinozaurii partidului, inlocuindu-i cu o echipa relativ tanara si bine instruita.

Dupa noua luni de experienta parlamentara, ei si-au dat seama ca sunt complet lipsiti de putere si trebuie sa accepte ordinele unui simplu secretar de stat, care, culmea, a fost numit de PSD. Dar parlamentarii PD care ar dori sa se afirme nu au si curajul necesar. Pe undeva e de inteles, atat timp cat, in PD, delictul de opinie continua sa fie cea mai grava infractiune.

Alte fapte, precum cea a deputatului Aurel Olarean, care a abuzat grav de functie si si-a batut joc de politistii din Radauti, pot scapa cu o simpla suspendare. Sunt foarte multe sanse ca tendinta de independenta din PD sa se stinga rapid, ramanand doar la stadiul unor barfe pe la colturi si al unor aluzii prudente in sedintele de partid.

Dar ar fi fost insa foarte bine pentru viata politica a Romaniei daca, in sfarsit, un partid ar accepta ca in interiorul sau sa existe mai multe curente, iar opiniile divergente nu ar fi aruncate la cos, odata cu cei care le-au produs.

Nu a fost posibil pe vremea cand Basescu era la conducerea PD, pentru ca PSD ar fi speculat orice disidenta in partid, dar si fiindca fostul marinar nu a avut niciodata o mare comprehensiune pentru modul de functionare al unei democratii moderne.

Acum, Boc, care a studiat filosofia si dreptul, ar trebui sa lase deschisa o dezbatere despre viitorul formatiunii pe care o conduce, avand in vedere ca actualul presedinte al Romaniei nu reintra in competitia electorala decat in 2009.

In 2008, cand vor avea loc alegeri parlamentare, PD trebuie sa se prezinte in fata electoratului cu altceva decat statutul de ,partidul lui Basescu".