Daca in urma cu 2 ani majoritatea fondurilor aveau profil monetar iar infiintarea unuia de actiuni parea o incercare temerara, evolutiile bune ale bursei si scaderea dobanzilor a schimbat radical aceasta stare de lucruri.

In prezent, exita doar doua fonduri monetare, 5 de obligatiuni si instrumente cu venit fix, cate 6 diversificate si de actiuni.

Moda fondurilor monetare pare sa fi trecut, o data ce Ministerul Finantelor a decis sa stranga mai mult punga iar dobanzile certificatelor de trezorerie au scazut abrupt (in prezent 7-8% pe an pentru toate categoriile de scadenta).

Exista chiar o tendinta de reorientare a activelor spre depozite bancare.

Fondurile monetare nu mai au in prezent decat atuul lichiditatii si al comisioanelor mici.

In intervalul ianuarie-15 septembrie, Simfonia realizase o crestere de 4,9% iar Stabilo de 6,1%, randamente comparabile cu dobanda unui depozit la termen in lei in acceasi perioada.

Cum exista deja banci care ofera produse ce imbina avantajele unui depozit, cu atuurile contului curent, fondurile monetare se pot confrunta cu dificultati in incercarea de a atrage noi investitori.

Fondurile de obligatiuni sunt ceva mai bine plasate, dobanzile aferente obligatiunilor fiind superioare celor aduse de certificatele de trezorerie (algoritm de calcul : media dintre BUBID si BUBOR la care se aduga o prima de 1-2%).

In acest caz problema o constituie volumele relativ mici si numarul redus al noilor emisiuni.

Cel mai mult a investit in obligatiuni Orizont (62% din activul net), urmat de Tezaur (48%) si BCR Clasic (43%).

In general, portofoliul acestor fonduri se compune, pe langa obligatiuni corporatiste si municipale, din certificate de trezorerie si depozite bancare.

Cel mai performant fond din acesta categorie este Fortuna Gold (crestere de 11,6%), urmat de Orizont (+9,3%), BCR Clasic (+6,9%), Vanguard Protector (+6,2%) si Tezaur (+5,9%).

Fondurile diversificate, prin portofoliul echilibrat - intalnim in procente apropiate actiuni, depozite, obligatiuni, titluri de stat - ofera cea mai buna combinatie risc-randament.

Cele mai mari investitii in actiuni le are Integro (40% din activul net), depozitele bancare sunt specialitatea FCEx (52%), Capital Plus a mizat in special pe obligatiuni iar certificatele de trezorerie sunt pasiunea Fortuna Clasic (26%).

La capitolul performante, cel mai bine sta Integro (+22%), talonat indeaproape de BCR Dinamic (+21%).

Celelalte fonduri au obtinut cresteri ale unitatii de fond de 16% (Transilvania), 14% (Capital Plus), 13% (FCEx) si 11% (Fortuna Clasic).

In sfarsit, fondurile de actiuni au oferit cel mai mare randament pana acum, iar perspectivele sunt bune, pentru ca bursa traverseaza toamna o perioada de cresteri.

Intercapital, Napoca si Omninvest au plusat cel mai mult la bursa si au intre 60-70% din activul net in actiuni.

KD Maximus este in schimb cel mai prudent fond pe actiuni, alocand 50% din fonduri pentru instrumente cu venit fix.

Cea mai mare crestere in perioada ianuarie-15 septembrie a realizat-o Omninvest (31%), urmat de Intercapital si Napoca (19%). KD Maximus a obtinut o apreciere de 18%, Active Dinamic de 13% iar Oportunitati Nationale de 8%.