Celebrul regizor american Francis Ford Coppola a fost foarte multumit, in primele zile de fiare la „Tinerete fara Tinerete", de prestatia actorilor romani si a adaugat citeva replici la scenariu, pentru ca unii dintre ei sa poata juca mai mult.

Francis Ford Coppola a tras luni primul cadru la „Tinerete fara tinerete", film in care are triplu rol - de regizor, scenarist si producator. Inspirata de nuvela omonima a lui Mircea Eliade, pelicula este localizata temporal in anii premergatori celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Ea surprinde povestea unui om care traieste o experienta bizara: este lovit de un fulger si intinereste brusc, avind o inteligenta mai ascutita si capacitatea de a intelege lucrurile in profunzime, fenomen pe care o echipa de medici incearca sa il explice, fara succes insa.

Luni si marti, filmarile s-au desfasurat la Institutul „Ana Aslan", unde personajul principal (interpretat de Tim Roth) este consultat de profesorul director al spitalului (Bruno Ganz), trei doctori (Andi Vasluianu, Cristian Iacob si Florin Piersic jr.), ajutati de doua asistente (Mirela Oprisor si Adriana Titieni).

Decorurile, semnate de unul dintre cei mai buni scenografi romani, Calin Papura, si costumele realizate de sotia sa, Gloria Papura, au fost foarte pe placul lui Coppola, ca de altfel si locatiile din Romania (aici urmind sa reconstituie Alpii elvetieni si peisajele malteze).

Pentru ca in primele doua zile filmarile au mers foarte bine, autorul „Nasului" s-a declarat incintat de prestatia actorilor nostri si a luat decizia de a completa, pentru ei, scenariul. Astfel, el a adaugat ieri citeva replici pentru eroul jucat de Andi Vasluianu.

Andi Vasluianu: „Este si regizor de teatru"

La rindul sau, actorul considera minunata colaborarea cu marele cineast, pe care il compara cu citiva exceptionali regizori de teatru pe care i-a cunoscut: „Are o foarte mare experienta in lucrul cu actorii. Am avut, timp de trei zile, repetitii inainte, si acum am filmat fara multe duble, pentru ca regizorul a urmarit ce s-a lucrat atunci. Are un mod foarte personal de a lucra.

Este simplu si direct si este foarte atent la detalii, la povestea de dinainte a fiecarui personaj, astfel incit realul sa fie mai clar. Este interesat de fiecare actor, oricit de putin ar juca. Am intilnit acest lucru extrem de rar, si numai la regizorii de teatru. Este si regizor de teatru, dupa parerea mea".

Cristi Iacob: „Am fost primit din tot sufletul"

Cu o mare placere vorbeste despre aceasta intilnire speciala si Cristian Iacob: „Este o atmosfera exceptionala pe platouri, de calm, de prietenie, tipica unui regizor de talia lui. Ai senzatia, ca actor, ca faci un lucru important, indiferent de marimea rolului pe care-l ai. Domnul Coppola are marea calitate de a te dezinhiba, pentru ca lucrezi cu un om cu o filmografie uriasa.

S-a format insa o echipa, simti ca faci parte din film, si inclusiv Tim Roth si Bruno Ganz stiu sa intretina aceasta atmosfera. Este un mare artist, de o mare generozitate.

E prietenos, cald, cult, are un umor foarte sincer, rafinat, si mi-ar placea ca toti actorii romani sa aiba aceasta experienta, chiar si numai timp de citeva zile. M-am dus la aceste filmari cu tot sufletul si am fost primit din tot sufletul".