Potrivit Ralucai Turcan, presedinta Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, la Societatea Romana de Radio exista deja o ancheta in curs si nu este exclus ca DNA sa se autosesizeze si sa ajunga si la Televiziune.

In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix, Raluca Turcan a declarat ca "in calitate de presedinte al comisiei de ancheta, mi s-a cerut raportul comisiei de catre procurorul general al DNA, Daniel Morar, pentru ca datele de acolo sa fie evaluate si verificate".

Acum aproximativ zece zile DNA a descins la SRR si a ridicat o serie de documente privitoare la contractul pentru sistemul informatizat al Radiolui public, contract in valoare totala de 11 milioane de euro, si pentru care, in prezent, societatea plateste 8 miliarde de lei pe luna.

Banii au fost obtinuti printr-un imprumut garantat cu fondurile de

la Electrica, provenite din abonamente, si cu fondul de salarii al

angajatilor Radioului. Dan Mihalache, membru PSD in Comisia de Cultura, a spus ca respectivul raport nu are o calitate oficiala deoarece nu a fost votat de parlament.

Raluca Turcan se bate in Coalitie pentru depolitizarea Televiziunii si Radioului

Proiectul pentru modificarea Legii de organizare si functionare a

Televiziunii si Radioului public, va fi discutat miercuri in Consiliul National de Coordonare al Coalitiei. Raluca Turcan, presedinta Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor si initiatoarea proiectului, a declarat ca va prezenta propunerea legislativa si "va incerca sa obtina sprijinul intregii Coalitii".

Proiectul nu este privit cu ochi buni de PSD, Dan Mihalache, membru

in Comisia de cultura, a spus ca partidul sau fie va veni cu un proiect propriu, fie va depune amendame la acest proiect.

Potrivit lui Mihalache, PSD nu este de acord ca din Consiliul de Admininistratie al TVR si SRR sa nu mai faca parte reprezentantii salariatilor si nici cu renuntarea la algoritmul politic pentru desemnarea celor cinci membri propusi de partidele politice.

Dan Mihalache a sustinut "ca locurile societatii civile in Consiliile de administratie ar trebui sa fie ocupate de institutii abilitate cum ar fi Academia Romana".

Se prefigureaza un nou scandal politic pentru Consiliile de

administratie ale TVR si SRR

Din viitorul Consiliu de administratie al TVR si SRR ar urma sa faca

parte 5 membri propusi de partidele politice, unul de presedintie, unul din partea minoritatilor si 4 din partea societatii civile. Cei 11 membri ar urma sa fie alesi dintr-o lista mai mare, care ar trece in prealabil prin audierile Comisiilor de Cultura. Mandatul membrilor nu va fi egal.

Trei dintre ei vor avea un mandat de 2 ani, alti trei de 4 ani si patru de

sase ani, plus presedintele al carui mandat va fi sase ani. Selectia subgrupelor de mandate va fi stabilita prin tragere la sorti. Raluca Turcan a explicat ca nu se va tine cont de algoritmul politic pentru desemnarea candidatilor propusi de partide.

Raspunzind acuzelor aduse de Federatia Media Sind, care, prin Cristi

Godinac a protestat fata de eliminarea reprezentantilor salariatilor din Consiliile de administratie, acestia urmind sa aiba doar statut de observatori, Raluca Turcan a sustinut ca ei s-ar afla in conflict de interese. In schimb, acesia pot accede in consiliile de administratie fie

propusi de societatea civila, fie de partidele politice.

Proiectul Ralucai Trucan prevede infiintarea unei "comisii de

evaluare editoriala", formata din 7 membri, din care "cel

putin patru dintre acestia sa aiba competenta in domeniul mass-media".

Comisia de evaluare va fi o anexa a Consiliului de administratie, care va emite concluzii si va face recomandari CA cu privire la respectarea deontologiei profesionale si independentei editoriale.