"Teleportarea" chiar in ograda lui Ristea Priboi a procesului de calomnie, intentat de catre fostul securist istoricului Marius Oprea, dar si fostului detinut politic Werner Sommerauer, scandalizeaza prin sfidarea fatisa a Justitiei.

Presedinta Academiei Civice, Ana Blandiana, a acuzat "trilogia" politic-justitie-fosta securitate, considerand ca bunele intentii ale Ministrului Justitiei nu vor avea finalitate daca nu vor fi eliminati toti securistii ajunsi acum pe scaune legiuitoare.

In acest sens Blandiana a solicitat Monicai Macovei publicarea listei cu toti cei care au facut parte din sinistrul aparat de stat. Marius Oprea si Werner Sommerauer vor fi judecati pentru calomnie la Tribunalul Vrancea, chiar in fieful baronului pesedist Marian Oprisan, prieten la catarama atat cu Priboi, cat si cu "conducerea" Tribunalului Focsani.

Desi magistratii Judecatoriei Sectorului 1 din Bucuresti au dat initial castig de cauza brasoveanului Werner Sommerauer si lui Marius Oprea, considerand ca infractiunea de calomnie pentru care erau judecati nu detinea toate elementele constitutive, Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat inca din luna iulie cererea formulata de Ristea Priboi pentru stramutarea cauzei de la Tribunalul

Bucuresti, Sectia 1 Penala, la Tribunalul din Vrancea.

"O sa fiu prezent, in calitate de inculpat, la o judecata cu usile inchise la Priboi acasa", a declarat Marius Oprea.

El este de parere ca un asemenea demers, initiat de un securist si acceptat de instanta suprema, "reflecta clar modul in care fosta securitate controleaza si chiar conduce justitia" si a cerut, impreuna cu Ana Blandiana, prezentarea "in public, de urgenta din partea doamnei ministru" a listelor cu securisii din salile de judecata.

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici (AFDP), Ticu Dumitrescu, a declarat ca "este inadmisibil ca un securist imputit ca Priboi sa poata aluneca precum un peste prin toate regimurile politice si sa conduca prin tentaculele sale inclusiv aparatul justitiei".

Ticu Dumitrescu este de parere ca doar anturajul pesedist al lui Priboi si stransele relatii de prietenie si afaceri cu greii din mediul politic si din justitie, au transformat o "jigodie intr-un personaj inspaimantator, relicva a comunismului".

Mai mult, Marius Oprea a denuntat legaturile stranse pe care Priboi le-a intretinut de-a lungul timpului cu persoane certate cu legea, sustinand chiar ca actualul sef al SIE, Gheorghe Fulga, l-ar fi "propulsat in afacerile pesediste la varf, alaturi de Haissam si altii".

"Sunt celebre stransele legaturi dintre Oprisan si Priboi, si este de asemenea celebru felul in care Oprisan se comporta in Vrancea: ca pe mosia lui", a declarat Oprea. El a precizat ca se va adresa CEDO in cazul in care va pierde procesul cu Priboi in urma unei sentinte definitive in Romania si a apreciat ca ca justitia din Romania l-a nedreptatit.

"Justitia romana inca mai functioneaza dupa principiul firului scurt, daca la celalalt capat al sau se afla un important personaj politic, eventual un fost securist", a conchis Oprea.

In sprijinul afirmatiilor sale Oprea invoca solicitarea scrisa a Judecatoriei Bucuresti catre Tribunal de a lua in considerare fisele de cazier ale mai multor persoane "care nici macar nu erau inculpate" in dosar. Judecatoria a reactionat inainte ca Priboi sa depuna o cerere in acest sens.

Abia la cateva zile s-a gandit si Priboi sa depuna cererea(...) Asta nu e comanda politica?", s-a intrebat retoric Oprea, amintind ca la vremea respectiva Ristea Priboi era deputat PSD si consilier al primului-ministru, Adrian Nastase.

Istoricul a explicat cum, dupa ce a publicat, in 2002, o carte in care sustinea ca disidentul brasovean Werner Sommerauer a fost batut in detentie de catre Ristea Priboi, fostul deputat PSD i-a actionat pe ambii in judecata pentru calomnie, cerandu-le daune de 15 miliarde de lei vechi.

Cei doi au fost achitati in prima instanta, de catre un complet al Judecatoriei Sectorului 1, insa Priboi a atacat decizia cu apel, iar ICCJ a dat aviz favorabil stramutarii procesului la Focsani.

In locul epoletilor, acuzatii grave

Ristea Priboi, unul dintre persoanajele ce au apartinut vechiului aparat de stat, a fost extrem de mediatizat de-a lungul timpului, atat in presa romanesca, cat si in cea internationala. Calitatea cu care se mandrea inainte de '89, de ofiter activ al Serviciului de Informatii Externe al Securitatii, i-a pus acum pe umeri, in locul epoletilor, acuze dintre cele mai grave.

Ca securist "pe externe", Priboi a fost acuzat de mai multe ori pentru adevarate strategii de atacuri la adresa diasporei.

Numit sef al Comisiei SIE in timpuri social-democrate, Ristea Priboi s-a vazut scutit de intreaga raspundere a faptelor sale, relatiile pe care le-a dezvoltat alimentandu-i si acum puterile malefice. In CV-ul lui Priboi este subliniata injunghierea directorului de la "Europa Libera" sau bataile de strada administrate Monicai Lovinescu.

Desi a recunoscut in fata sefilor sai din PDSR apartenenta la structurile de securitate, partidul a decis sa-l tina in brate in continuare, desemnandu-l presedinte al nou infiintatei Comisii SIE. Amintim ca Priboi a fost deputat PSD si consilier al premierului de atunci, Adrian Nastase.