Declaratia presedintelui Basescu dupa "runda de consultari" cu "partidele interesate de reformarea clasei politice si de integrarea europeana" - formula prin care gazda a dat un bobarnac PSD si PRM considerandu-le dezinteresate de aceste subiecte - a marcat o reducere simtitoare a vitezei de intoarcere la popor: referendumul ar putea avea loc peste un an. Daca va mai fi cazul.

Presedintele a recunoscut ca desi partidele din "arcul guvernamental" doresc modernizarea parlamentului, a fost imposibil sa le adune intr-o singura Camera parlamentara. Pana si dl Geoana si-a extins, in timpul consultarilor de la care a lipsit, preferintele imobiliare: "cand vine vorba de un parlament unicameral, nu vorbim de o singura Camera.

S-ar putea vorbi si de a doua Camera, a reprezentantilor regionali". Tot astfel, cand vorbesti de o vila poate fi vorba de doua sau trei iar o parere poate insemna doua opinii contrare.

Dupa ce ne-a informat ca va continua consultarile spre o "solutie unanim acceptata", dl Basescu a luat-o inaintea Raportului de tara al UE anuntand ca acesta va fi "spectaculos de bun" la Justitie, legislatia mediului si Interne - care au iesit de sub clauza de amanare. E bine ca macar la legislatia mediului stam bine fiindca mediul e la pamant.

Presedintele n-a uitat sa semnaleze "iesirea furibunda" a sefului CSM, dl Dan Lupascu, impotriva dnei Monica Macovei si nici "valul de furie" din presa impotriva "indraznelii" dnei ministru de a reforma PNA. Ce-i drept, a fost si este o lupta crancena - pentru o clauza dreapta. Dl Nastase insusi a reprosat UE ca saluta trecerea PNA la Parchet.

S-a suparat degeaba: cand PSD a infiintat PNA pentru marea coruptie, UE a salutat-o crezand ca va functiona. Acum, vazand ca PNA a prins muste, a salutat trecerea sa la Parchetul General. Vorba ceea, daca nu ajung marii corupti - sa ajunga macar PNA la Parchetul General.

Aceste referiri l-au determinat pe dl Geoana sa considere ca presedintele "a esuat" ca mediator dar sa anunte ca ramane "deschis dialogului" daca dl Basescu renunta la "tricoul" Aliantei si revine la costumul de arbitru. Sincer vorbind, costumul de arbitru e prea negru - motiv pentru care dl Iliescu nu l-a imbracat niciodata.

Pana una-alta, PSD sta pe scaunele dinainte ocupate si se vaita ca baba la drobul de sare - in timp ce dl Basescu se distreaza de unul singur: "eu nu datorez functia mea de presedinte nici unei structuri politice, ci populatiei". Ei, as! Daca nu era structura politica a Aliantei (ca sa nu mai vorbim de alte structuri) dl Basescu nu mai ajungea la votul popular.

Cat priveste populatia, presedintele ar trebui sa fie mai circumspect. Daca rade dansul - nu inseamna ca poporul e vesel.