Dupa trei saptamani de negocieri la sange, Uniunea Crestin-Democrata si Partidul Social-Democrat au dat germanilor un cancelar: Angela Merkel, in fruntea unui guvern social-democrat. Merkel devine astfel prima femeie in aceasta functie din istoria Germaniei.

Faptul ca liderul conservatorilor a iesit invingator in acest razboi al nervilor si ca va conduce un guvern de larga coalitie, centru-dreapta si centru-stanga, nu reprezinta o surpriza prea mare.

Opt ministere-cheie pentru social-demo-crati

Negocierile intre SPD si CDU au fost un exercitiu de diplomatie politica de clasa. Iar SPD, chiar daca nu a reusit sa-l impuna pe Gerhard Schroeder in fotoliul de cancelar, si-a vandut pielea cat se poate de scump. Astfel, social-democratii vor controla ministerele-cheie din guvern: Afacerile Externe, Finantele, Munca si Justitia.

La acestea se mai adauga ministerele Mediului, Cooperarii, Sanatatii si Transportului. In schimb, conservatorii lui Merkel primesc Economia, Internele, Agricultura, Invatamantul si Familia. Cine, ce portofoliu va detine este deocamdata sigur numai in cazul Ministerului Economiei, care va fi condus de liderul aripii bavareze a CDU, Edmund Stoiber.

Schroeder nu detine nici o functie in noul guvern

Invinsul negocierilor este insa cancelarul in functie, Gerhard Schroeder, care nu va mai detine nici o functie in noul guvern. ,Drumul meu arata de acum altfel", ar fi spus Schroeder dupa intrevederea avuta cu Merkel. Ce sanse de reusita are insa un guvern cu puternica amprenta social-democrata sub conducerea conservatoarei Merkel ramane de vazut.

Sunt de asteptat tensiuni intre SPD si CDU la capitolul taxa pe valoare adaugata, pe care CDU, spre deosebire de SPD, vrea sa o ridice cu doua procente in 2006, si la capitolul masuri de protectie sociala pentru angajati, la care partidul lui Schroeder tine cu dintii. Punctul cel mai sensibil este de departe aderarea Turciei la UE.

Contrar pozitiei social-democratilor, conservatorii accepta cel mult un parteneriat privilegiat Turcia-UE.

Presedintele Uniunii Crestin-Democrate din Germania (CDU), Angela Merkel, originara din fosta RDG, devine prima femeie care va ocupa postul de cancelar.

O necunoscuta in urma cu circa cincisprezece ani, Angela Merkel (51 de ani), s-a afirmat in cadrul CDU, partid dominat in mod traditional de barbati, devenind in urma cu cinci ani prima femeie la conducerea unuia dintre cele mai mari partide din Germania. A intrat in CDU cu doua luni inainte de reunificarea Germaniei (3 octombrie 1990).

Dupa trei luni, a intrat in guvernul fostului cancelar Helmut Kohl, mentorul sau, presa din acea vreme poreclind-o ,fiica lui Kohl". Zece ani mai tarziu, Merkel a preluat fraiele CDU, in aprilie 2000, neezitand sa iasa de sub influenta lui Kohl dupa dezvaluirile in scandalul conturilor ilegale din timpul regimului fostului cancelar.

In prezent, cea care avea tendinta de a nu-si afisa originile, se declara ,mandra de a fi un responsabil politic pentru intreaga Germanie cu radacini in fosta RDG".