OMV, actionarul majoritar al Petrom si societatea patronata de Liviu Luca, Petromservice, par sa fi ajuns la o noua intelegere in privinta relatiilor comerciale pentru urmatorii sapte ani. Aparent, compromisuri au fost facute si de o parte, si de cealalta insa dedesubturile afacerii raman secrete.

Cert este faptul ca OMV manifesta un interes deosebit fata de societatile ex-ternalizate din Petrom si care, in prezent, apartin salariatilor.

Pe langa faptul ca grupul austriac se angajeaza „sa suporte platile compensatorii aferente oricaror concedieri colective implementate de Petromservice pana la 31 decembrie 2007", ieri s-a facut public faptul ca Petrom a devenit actionar majoritar la Rafiserv Petrobrazi si Rafiserv Arpechim.

Acestea presteaza servicii de reparatii si intretinere pentru cele doua rafinarii ale Petrom

Cele doua societati, ca si Petromservice, au fost externalizate inainte de privatizare si, pana la momentul recentei preluarii de catre Petrom, apartineau PAS-ului, adica salariatilor Petrom.

„Achizitia celor doua societati va permite imbunatatirea activitatii de intretinere in rafinarii, conform programului de modernizare si eficientizare a companiei, pana in 2010", precizeaza Petrom intr-un comunicat.

Lucrari de 180 milioane euro

Una dintre problemele spinoase ridicate de noul contract este legata de disponibilizari. „Pentru serviciile de reparatii sonde, numarul de formatii ale Petromservice care vor presta servicii Petrom va fi redus, iar schimburile de noapte vor fi eliminate in anul 2006", se arata intr-un comunicat transmis de Petrom Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Liviu Luca, cel care controleaza Petromservice, declara ca disponibilizarile vor fi facute in functie de redimensionarea activitatii Petrom, iar numarul celor care vor fi dati afara nu se cunoaste inca. Controversatul contract dintre Petrom si Petromservice era valabil pana in 2007, insa, in urma negocierilor, a fost prelungit pana in 2012.

Prin noul document, Petrom „garanteaza" Petromservice un volum minim de lucrari in valoare de 180 de milioane de euro in 2006. Suma este mai mica decat in anii precedenti. In plus, „intrarea in vigoare a contractului este conditionata de obtinerea aprobarii de catre Consiliul Concurentei", se precizeaza in comunicatul publicat pe site-ul BVB.

Pe langa renuntarea la o parte din angajati, Liviu Luca trebuie sa se gandeasca, pana in 2007, si la un nou nume si o noua emblema pentru Petromservice. „Am convenit sa ne schimbam numele pentru a nu exista confuzie. Inca nu am ales alt nume", ne-a declarat Liviu Luca.