Presedintele american George W. Bush a anuntat ieri retragerea nominalizarii lui Harriet Miers la Curtea Suprema a Statelor Unite, dupa ce aceasta decizie a atras nenumarate critici, inclusiv din tabara republicanilor.

„Astazi am acceptat cu inima indoita decizia lui Harriet Miers de a renunta la nominalizarea sa la Curtea Suprema", a declarat liderul Casei Albe intr-un comunicat, precizand ca aceasta isi va recupa functia precedenta, de consilier juridic al Casei Albe. Harriet Miers, fosta avocata personala a lui George W.

Bush, a fost desemnata pe 3 octombrie sa intre in componenta Curtii Supreme, o institutie-cheie a societatii americane, in care judecatorii sunt numiti pe viata. Nominalizarea sa a fost imediat criticata de dreapta religioasa, baza importanta a electoratului republican, care solicita numirea unui judecator care sa determine anularea dreptului la avort.

Audierile la Senat pentru confirmarea nominalizarii sale urmau sa inceapa peste zece zile, insa senatorii democrati si republicani s-au plans de luarile de pozitie contradictorii ale lui Harriet Miers de-a lungul anilor, unii sugerand ca aceasta nu are competenta necesara.

Senatorii au scos in evidenta lipsa ei de experienta judiciara, dar si legaturile stranse pe care le are cu familia Bush, care i-ar fi putut afecta impartialitatea.

In mod oficial, Miers a renuntat la nominalizare deoarece senatorii isi exprimasera intentia de a obtine documente de la Casa Alba privind activitatea sa, chestiune respinsa in repetate randuri de administratia Bush pe motiv ca asistenta juridica a Casei Albe este si trebuie sa ramana confidentiala.