Fondul Monetar International este o organizatie anacronica, iar Romania nu pierde foarte mult in afara de imagine si garantia supervizarii, ca urmare a ruperii acordului stand by, a afirmat vicepresedintele liberal al Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu, in cadrul emisiunii "Stirea Zilei" de la Antena 3.

Parerile sale in aceasta privinta, precum si intreaga politica economica a Aliantei, au fost contestate de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care s-a simtit in stare sa puna pariu ca la inceputul anului viitor TVA-ul va ajunge la 22%.

In pofida faptului ca pana si FMI a renuntat in mare parte la scepticismul sau cu privire la cota unica, Vacaroiu a sustinut parerea Fondului, cum ca bugetul pe 2006 ar fi nerealist. Ca atare, el a prevestit, in emisiunea Gabrielei Vranceanu Firea, ca atare, ca actualul guvern va trebui sa majoreze TVA-ul anul viitor, pentru ca altfel nu ar putea face fata cheltuielilor.

Lucru dezmintit categoric de Rusanu, potrivit caruia guvernul a dovedit, deja, viabilitatea cotei unice, aratand ca FMI este depasit de realitate si in cazul Romaniei. Potrivit vicepresedintelui Camerei, FMI era necajit pe Romania inca din vremea precedentei guvernari.

Fapt care, dincolo de avantajul imaginii si al expertizei date de FMI, este irelevant deoarece "ora exacta nu se mai da de la Washington, ci de la Bruxelles".

Fara a obtine o replica din partea presedintelui Senatului, Rusanu a insistat ca multe dintre problemele pe care guvernul Tariceanu le-a avut de rezolvat in 2005 au fost cauzate de ultimul guvern PSD, dupa cum si criza din 1997-2000 "a fost cauzata de creditele externe luate de guvernul din 1995-96".