Omul acesta, Leonard Muha, este de la Cassa Loco si a scris cartea scoasa de Polirom: „Un rol pentru Andra". Cuminte titlu, indrazneata carte despre culisele PROTV la data la care Cassa Loco isi crea sitcomul propriu si prea personal. Indrazneala lui Muha insa merge mai departe. El ne dezvaluie aerul profesionist al televiziunilor noastre de toate zilele.

Sintem in 2001-2002.

Eram la ziua Loredanei, ne invitase Boncea, ca eram in voga. Atunci s-au pus bazele serialului Cassei Loco la Pro Tv. Am filmat episodul-pilot, apoi a urmat o pauza. A aparut sponsorul, s-a facut serialul. E, exista o poveste de dragoste in toata perioada respectiva.

Au fost 14 episoade ale primului sitcom romanesc si in spatele camerelor, in spatele panourilor unde ne imbracam, pe culoare, consumam o dragoste foarte puternica si nebuna, si oarecum interzisa. Unul dintre personaje era implicat intr-o alta relatie. Asta e si cartea.

Dragoste pe stres si cu atita lume pe cap?

A fost o faza tare timpita, fiindca eram foarte stresat in ideea de a proteja putin cealalta parte, implicata in alta relatie, si am avut parte, eu fiind Rac si mai retras, de o dragoste absolut vulcanica, care gasea modalitati. Se filma sitcomul pe scene si cind noi doi nu apaream, ne retrageam in culise. Ea stia foarte bine locurile. Era destul de frustrant.

Am trecut de la faza de atractie pina la faza de a ma indragosti si m-am consumat asa, in reprize, ca si cum ai trage un fum de tigara. Dupa filmarea episoadelor, dupa aceea lucrurile au inceput sa mearga bine. Acum, totul s-a incheiat.

I-am spus si ei ca voi scrie. A apreciat ideea.

Otrava mai ai?

Am ramas cu un gust amar. Eram un tip clasic, conservator. Acum am trecut in cealalta extrema. Nu-mi place personajul pe care-l traiesc acum. Suna patetic, dar eu, bistritean, detestam Bucurestiul, de exemplu. Dupa aceea stateam luni in sir in Bucuresti. Incadrindu-ma in atmosfera asta, am primit un ciocan in ureche. M-am trezit la o realitate cu idealuri exclusiv materiale.

Cum e lumea showbizului?

Vezi o emisiune pe Antena 1 sau pe Pro Tv. Toata lumea se iubeste pe ecran, de la un manelist la o cintareata de muzica populara si pina o bucata de carne, cum le spun eu la fetele astea din trupele romanesti. Mie mi se pare un GOSTAT, o fabrica de mezeluri povestea asta cu trupele de fete. Totul e de doi lei, o aparenta, ne facem emisiunea si apoi ne-am intors spatele si gata.

Cassa Loco nu avea neaparat probleme de adaptare in cazul sitcomului de la PRO TV. Noi construiam dupa regulile sitcomului, Vacanta Mare facea niste scenete. Noi nu aveam experienta, iar echipa data de PRO TV era cu regizori ce nu stiau regie. Era o bulibaseala completa. De la 9 dimineata la 5 dimineata trageam un episod. Enorm. Nimeni nu stia nimic.

Cameramanul vorbea de scenografie, actorii despre regizor, regizorul despre femeia de serviciu. Femeia de serviciu dadea indicatii la toata lumea.

De ce v-ati oprit din serial?

Se terminase sezonul, venise vara. Din toamna, ni s-a propus o diminuare de salariu pentru noi. Asta nu era o problema, dar am vrut sa cercetam cam cit se cheltuieste cu absolut totul. Si am descoperit ca noi mincam de nu stiu citi bani, ca ala lua nu stiu cit, si el nu era acolo mereu. Si atunci am incercat alte oferte si am descoperit ca totul putea iesi cu jumatate mai putin, chiar.

Nu noi eram problema la buget. In televiziuni se practica si acum exclusivitati gen SC Dulapul SRL, SC Figuratia SRL si se invirt intre ele.

Cum de iese totusi ceva pe ecran?

Pai, vine unul tare si urla. Vine o Andreea Godeanu si pune totul cu botul pe labe. Cassa Loco nu a fost destul de maleabila. Noi eram trei si ei erau saizeci. Singurul nostru atu asta era. Operatorul luase numarul unei figurante, actrita principala se cuplase cu regizorul, era o familie bucuroasa, cu bani deloc de neglijat. Si ei luau suturi in fund. De ce? Pai, o data pe luna venea caramida.

Supravietuirea Cassei Loco

Noi mai avem un pic din cisterna aia de prietenie si ardelenism. Sintem trei figuri geometrice care facem un cerc perfect.

Si o ultima intrebare: cine era iubita ta?

Cititi cartea. Oricine isi da seama.