Lansarea albumului Brancusi Sophrosyne sau Cumintenia Pamantului, de Ion Pogorilovschi insotit de un studiu remarcabil prezentat in editie bilingva romana-engleza, va avea loc in data de 17 noiembrie 2005, orele 14:00 la Uniunea Scriitorilor din Romania, casa Monteoru (Calea Victoriei nr. 115).

Cartea, aparuta la editura Universalia, reprezinta o avanpremiera pentru anul Brancusi 2006, 130 de ani de la nasterea sculptorului.

Versiunea in limba engleza, Brancusi Sophrosyne or Wisdom of the Earth este semnata de Silvia Blendea.

La lansare vor participa Maia Cristea-Vieru, Grigore Smeu, Nina Stanculescu. Pavel Susara si Doina Uricariu.

Pe fondul unor incertitudini documentare, cat si al unor optiuni diferite ale cercetatorilor operei brancusiene, ni se pare potrivit (caci suficient de lamuritor) si esentializam aici ideea existentei unui ciclu tematic al Cuminteniei pamantului restrangandu-l la trei componente:

Figura (o piesa aflata in colectia Victor Chirametli, Canada, cu notabil aport explicativ in interpretarea motivului brancusian in discutie), Figura arhaica (numita si Figura veche, Figura batrana, Image ancienne, Ancient Figure, piesa detinuta de Art Institute of Chicago), in fine – celebra Cumintenie a pamantului de la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Cartea apare sub egida Universalia Publishers de la New York.