Tinerii fondatori ai Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) - organizatie nonguvernamentala ce promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil - incep sa fie curtati de straini.

Dupa ce au obtinut, luna trecuta, un contract cu Ministerul Cercetarii/Agentia Spatiala Romana, pentru a dezvolta un sistem racheta cu aplicatii militare, ei vor infiinta o companie mixta cu firma PlanetSpace, finantata de multimiliardarul american de origine indiana Chirinjeev Kathuria.

Deocamdata, numele noii companii in care ARCA va avea 50 de procente, iar PlanetSpace un pachet egal nu a fost dat publicitatii, in discutiile legate de acest proiect folosindu-se sintagma "The Company".

Noua firma va fi creata la inceputul anului viitor, in scopul exploatarii comerciale a unui nou vehicul orbital, creat pe baza tehnologiilor folosite de cele doua firme, cu finantare asigurata de Chirinjeev Kathuria. Prima legatura cu americanii dateaza din 2004, cand echipa ARCA, inscrisa in competitia X-Prize, a fost invitata la Los Angeles.

In 1996, fundatia americana X-Prize a initiat o competitie internationala de astronautica, scopul fiind crearea unei noi generatii de vehicule suborbitale pilotate, necesare dezvolta-rii ulterioare a turismului spatial. Fon-datorul este Peter Diamandis, un antreprenor de succes si un pionier in domeniul exploatarii comerciale a spatiului cosmic.

Pana la data de 4 octombrie 2004, 26 de echipe din 7 tari - Argentina, Canada, Israel, Romania, Marea Britanie, Rusia si SUA - au concurat pentru premiul de 10 milioane de dolari oferit de Fundatia X-Prize.

ARCA s-a inscris in competitie pe 16 octombrie 2002, la Congresul International de Astronautica desfasurat la Houston, pana la sfarsitul acestuia reusind sa devina unul dintre competitorii cotati cu sanse mari in finala.

Cea mai importanta intalnire a echipelor participante in Competitia X-Prize a avut loc la Los Angeles, pe 17-18 aprilie 2004, la aceasta participand 12 echipe. Competitia a fost castigata, pe 4 octombrie 2004, de echipa Scaled Composites, cu ansamblul suborbital White Knight/ Space Ship One.

Citeste articolul intreg in Saptamana Financiara