Compania austriaca OMV AG a anuntat marti, ca profitului net, in trimestrul trei al anului 2005 a crescut la 540 milioane euro. Este o crestere imensa, avand in vedere ca in perioada similara a anului trecut, compania a inregistrat un profit net de doar 138 milioane euro.

Cresterea s-a datorat exploziei preturilor la carburanti, pe plan mondial, precum si rezultatelor pozitive inregistrate de compania romaneasca Petrom, informeaza Associated Press.

  • Rezultatele financiare ale Petrom

    In trimestrul trei al anului 2005, vanzarile companiei OMV AG au crescut cu 37 procente, ajungand la 3,23 miliarde euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand vanzarile au insumat 2,36 miliarde euro.

    Potrivit oficialilor companiei austriece, cresterea s-a datorat in principal rezultatelor bune realizate de compania romaneasca Petrom. In 2004, Petrom, cea mai mare companie petroliera de stat din Romania si in acelasi timp si cel mai mare angajator pe acest segment de piata, a fost cumparata de OMV, valoarea tranzactiei fiind de 1,5 miliarde euro.

    In urma acestei achizitii, OMV a devenit cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala. In prezent, compania austriaca detine rezerve de petrol si gaze de peste 1,4 miliarde barili si o capacitate de rafinare de 26,4 milioane tone metrice (29,1 milioane tone).

    Anul trecut, compania s-a extins enorm, achizitionand mai multe benzinarii in tari precum Slovenia, Bosnia, Croatia si Italia. In momentul de fata, OMV detine peste 2.400 benzinarii in 13 tari.