Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii, miercuri, rezultatul anchetei privind telefonul pe care premierul Calin Popescu Tariceanu l-a dat procurorului general, Ilie Botos. Rezultatul final al raportului: gestul premierului nu a influentat ancheta in dosarul Patriciu.

Raportul CSM a facut referiri la alte doua telefoane: telefonul primit de Ilie Botos de la Ion Iliescu, in dosarul " Cocaina pentru VIP-uri"dar si la telefonul pe care Adrian Nastase l-a dat procurorului Daniel Morar, in dosarul "Zambaccian". Concluzia - nici aceste telefoane nu au influentat in vreun fel desfasurarea anchetei, nefiind vorba de imixtiunea politicului.

Comisia de ancheta i-a reposat, insa, procurorului Ilie Botos ca l-a sunat pe presedintele Traian Basescu, in loc sa se consulte despre desfasurarea anchetei cu magistratii din CSM. In replica, Botos sustine ca aceasta chestiune a fost una administrativa, iar discutia nu a produs efecte in echipa investigatorilor.

El a mai spus ca discutia cu presedintele Romaniei s-a datorat faptului ca anchetatorii din Parchetul general au sesizat disfunctionalitati intre functionarii Ministerului Finantelor Publice si anchetatorii de la Parchetul General.

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a fost insa nemultumita de raport, considerandu-l incomplet.

La randul sau, presedintele CSM, Dan Lupascu, a opinat ca telefonul la justitie se pare ca este o practica. El a apreciat ca in Romania legile sunt incalcate fiindca nu sunt cunoscute.

" Nu se stie unde incep atributiile unei institutii si unde se termina aceste atributii, unde intra in competitie o alta autoritate a statului ", a subliniat Dan Lupascu.