Leasingul operational incearca sa iasa din conul de umbra in care s-a aflat in ultimii ani. Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la seminarul organizat recent de revista "Saptamana Financiara" impreuna cu firma New Kopel, de curand intrata pe piata romaneasca.

Atat oficialii prezenti, cat si oamenii de afaceri au evidentiat importanta si necesitatea adoptarii acestei forme de finantare, in contextul in care fimele romanesti vor avea de infruntat in scurt timp socul integrarii.

Proprietatea "nu conteaza"

Un lucru este clar. In ziua de azi, majoritatea companiilor se indreapta catre credit, o solutie conservatoare, iar motivul principal tine, din pacate, de lipsa de informare.

In economiile moderne, nu proprietatea este importanta, ci rolul pe care un bun il joaca in aducerea profitului. Iar leasingul operational inseamna, in primul rand, o utilizare judicioasa a capitalului. De ce sa imobilizezi sume importante de bani intr-un avans pentru un bun cumparat, cand nu esti obligat? Cam aceasta este filozofia leasingului operational.

"Leasingul operational reprezinta o metoda de finantare facila pe termen mediu si lung, exact capitolul la care companiile romanesti sunt deficitare. In prezent, IMM-urile nu prea au acces la finantare, iar apropierea momentului integrarii ne obliga sa devenim in scurt timp competitivi.

In ceea ce priveste noile tehnologii, leasingul operational poate fi solutia de care avem nevoie", a declarat Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, cu ocazia seminarului sustinut de SFin.

Tehnologia salveaza Romania

"Desi exista multe voci care sustin ca leasingul este un produs rau, care pune presiune pe deficitul comercial, consider ca leasingul, daca se orienteaza catre tehnologii noi, este exact produsul de care avem nevoie", a declarat Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, prezent la seminar.

Cu alte cuvinte, prin leasingul operational vrem ca tehnologiile sa fie adoptate cat mai repede, pentru a putea face fata socului integrarii, singura conditie fiind insa folosirea acestei forme de finantare in proiecte cu adevarat importante, cum ar fi cele de infrastructura sau imobiliare, adevaratele domenii unde Romania este deficitara.

Optimist, Tanasescu este de parere ca adaptabilitatea romanilor la un produs flexibil, care ofera predictibilitate, este evidenta, astfel incat, "in doi-trei ani, aceasta forma de finantare va deveni suficient de cunoscuta si folosita".

Citeste articolul integral in Saptamana Financiara