Ministerul Finantelor s-a transformat de cateva luni intr-o institutie aservita grupurilor de interese. Aplicand o tactica diferita de cea a predecesorilor sai, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, nu s-a ferit deloc, ci a subordonat pe fata institutia pe care o conduce scopurilor fostilor parteneri de afaceri.

Vladescu nesocoteste la fel de fatis orice recomandare a autoritatilor romane sau europene.

Scoaterea de pe piata a aproape 30% din tigaretele cumparate acum de romani, prin introducerea pretului minim si a accizei minime, este o masura care avantajeaza net compania Philip Morris.

Conform proiectului de Cod fiscal pe 2006 pe care Vladescu il va prezenta executivului saptamana aceasta, nivelul maxim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari nu va putea fi mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii.

Acelasi proiect stabileste ca acciza minima perceputa pentru orice tip de tigarete nu va putea fi mai mica de 100% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

Cu alte cuvinte, Sebastian Vladescu scumpeste toate tigaretele ieftine - acestea nemaiputand fi comercializate la un pret mai mic de 31.500/pachet - si favorizeaza, astfel, compania Philip Morris, cea care produce si comercializeaza cea mai bine vanduta categorie de tigarete.

Philip Morris nu e o companie oarecare, ci una la care prietenul premierului Calin Popescu Tariceanu si al lui Vladescu, Peter Imre, este Corporate Affairs Manager.

Vladescu a lucrat pentru Philip Morris prin intermediul societatii de consultanta financiara P.V.B. Euroconsulting SRL Bucuresti. El detine si acum 75% din aceasta societate. In iulie 1998, Vladescu s-a asociat in cadrul acesteia si cu Tariceanu.

Imre isi promoveaza oamenii in posturi-cheie

Actualul consilier de imagine al ministrului Sebastian Vladescu, Stelian Negrea, a fost recompensat cu aceasta functie chiar dupa ce, in calitate de jurnalist, a publicat intr-un ziar cu profil economic un material in "sprijinul" introducerii pretului minim la tigarete (vezi facsimil).

Contactat telefonic, Negrea ne-a declarat ca este angajat al Ministerului Finantelor, in functia de consilier al ministrului pe probleme de relatii cu mass-media. Cu toate acestea, ne permitem sa avem unele indoieli, de vreme ce declaratia sa de avere lipseste cu desavasire de pe site-ul institutiei.

Desi nu conduce, cel putin oficial, biroul de presa al Ministerului, Negrea este cel care autorizeaza toate raspunsurile la solicitarile jurnalistilor. Raspunsuri e mult spus, mai ales ca domnul consilier are intotdeauna unul singur: "Nu comentez!".

Articol integral in Curentul