Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca Uniunea Europeana nu se poate extinde pe mai departe cu bugetul de austeritate propus de Marea Britanie.

Dl. Barroso a spus ca propunerea presedintiei britanice e pentru o mini-Europa, nu o Europa largita.

In acelasi timp insa, dupa o discutie cu premierul roman Calin Popescu Tariceanu, dl Barroso si-a exprimat speranta ca Romania va putea adera la timp daca face toate eforturile necesare.

Jose Manuel Barroso a calificat propunerea britanica drept inacceptabila.

Ea prevede o reducere de 8.5% in fondurile de dezvoltare regionala pentru toate noile tari membre, inclusiv Romania si Bulgaria.

Daca in trecut aceste fonduri puteau echivala cu pana la 4% din Produsul Intern Brut al unei tari, britanicii propun acum echivalentul a doar 3.6 % pentru Romania.

De asemenea, ei nu prevad nici un fond suplimentar pentru a acoperi cele opt miliarde de euro in subventii promise agricultorilor romani si bulgari intre 2007-2013, care vor trebui gasite pe spezele fermierilor occidentali.

Singura consolare e ca aceste reduceri nu pot afecta nivelul de asistenta promis Romaniei si Bulgariei intre 2007 si 2009, care e prevazut in tratatul de aderare, dar vor fi oricum simtite mai tarziu - evident daca acest buget va fi aprobat de liderii europeni peste doua saptamani.

L-am intrebat pe presedintele Comisiei Europene daca in aceste conditii Uniunea Europeana se poate extinde in continuare, iar raspunsul lui categoric a fost "nu".

Articol integral in BBC