Presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus, va efectua o vizita oficiala in Romania, in perioada 8-9 decembrie, la invitatia omologului sau, Traian Basescu.

Vizita sefului statului lituanian, care are loc la 10 ani de la precedenta vizita in Romania a unui presedinte al Lituaniei, va prilejui convorbiri oficiale cu seful statului roman, intalniri cu presedintii celor doua camere parlamentare si un mic dejun oferit de primul ministru, in onoarea inaltului oaspete.

Presedintele Valdas Adamkus va participa la deschiderea Forumului romano-lituanian al oamenilor de afaceri si va vizita, impreuna cu presedintele Basescu, o expozitie privind istoria relatiilor bilaterale, alcatuita din documente diplomatice de arhiva.

In cadrul convorbirilor, va fi abordat modul de desfasurare a procesului de aderare a Romaniei la UE, din perspectiva respectarii datei de 1 ianuarie 2007 ca moment al aderarii, si vor fi examinate posibilitatile de promovare a unor proiecte comune, axate pe securizarea frontierelor, combaterea coruptiei si a crimei organizate, cooperarea dintre

ministerele de justitiei ale celor doua tari. In acest moment, proiectul legii de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE se afla in atentia Parlamentului de la Vilnius.

Agenda de discutii va mai cuprinde subiecte precum problematica de securitate in plan regional, cu accent pe zona Balcanilor de Vest si regiunea extinsa a Marii Negre, prezenta multinationala in Irak si Afganistan si cooperarea bilaterala in cadrul NATO.