Gerhard Schröder si-a facut praf reputatia pentru un salariu de un milion de euro pe an. Fostul cancelar al Germaniei a acceptat sa serveasca interesele Rusiei pe piata energetica europeana intr-o companie ruso-germana, unde este coleg cu un fost „securist" est-german.

Gerhard Schröder, fostul „sex-simbol" al social-democratiei germane, scandalizeaza intreaga Europa. Schröder a acceptat sa fie presedintele Consiliului de Administratie al unui consortiu ruso-german, Nord European Gaz Pipeline Company, (NEGP) pe care tot el l-a promovat cind era cancelar.

Contractul de asociere dintre companiile germane BASF&E.ON (49%) si Gazprom (51%) a fost semnat cu 10 zile inaintea alegerilor care l-au detronat pe Schröder.

Recent, Schröder a semnat un contract de consultanta si cu grupul de presa elvetian Ringier.

Putere si bani

Contractul ruso-german a fost promovat cu o insistenta vizibila de catre Schröder. Numirea sa in fruntea acestei companii este interpretata de catre politicienii germani drept o recompensa de la prietenul Vladimir Putin pentru serviciile aduse in timpul guvernarii. Acuzatiile grave care i se aduc lui Schröder sint de natura morala si legala.

Ministrul de Justitie al Germaniei, Brigitte Zypries, fost subaltern al lui Schröder la partid, a chemat toate partidele la crearea unui „cod de conduita", care sa excluda astfel de situatii de conflict de interese.

Potrivit profesorului de drept Hans-Herbert von Armin, citat de presa germana si franceza, „Schröder poate fi urmarit in Justitie daca s-a dovedit ca a utilizat functia politica pentru a-si negocia pozitia intr-o companie privata".

Presedintele Landului Saxonia Inferioara si apropiat al Cancelarului Angela Merkel, Christian Wulff, a declarat ca „Schröder ar trebui sa renunte imediat la functie, pentru a nu da impresia ca este vorba de plata unei recompense pentru serviciile sale".

Crestin democratii germani, adversarii politici ai social-democratilor, l-au acuzat pe Schröder ca „a deteriorat grav imaginea oamenilor politici germani". Social-democratii i-au luat apararea prin vocea presedintelui SPD, Matthias Platzeck, care l-a catalogat „un om integru".

Cu toate acestea, fostul ministru al Apararii din Cabinetul Schröder, Peter Struck, a comentat ferm ca el nu ar fi acceptat o asemenea oferta. Transparency International Germania sustine ca Schröder ar putea fi suspectat ca a abuzat de functia de cancelar al Germaniei , deoarece salariul sau este disproportionat cu serviciile pe care le poate oferi.

Omul intereselor rusesti

Potrivit cotidianului belgian „La Libre Belgique", sint alte fapte care i se pot imputa lui Schröder. Primul consta in incompatibilitatea proiectului cu interesele Poloniei si ale tarilor baltice, membre UE. Schröder serveste astfel intereselor Rusiei si nu ale tarilor UE, care au fost ocolite printr-o conducta subacvatica. Polonia a protestat vehement de la inceput impotriva construirii conductei.