Pe piata de capital, erorile de strategie te costa bani si nervi, iar experienta castigata nu compenseaza intotdeauna pagubele.

1 Planifica bine scadenta depozitului

Frecvent, toti banii sunt depusi intr-un depozit cu scadenta "lunga", la 9-12 luni (au cele mai mari dobanzi). Atunci cand apar cheltuieli neprevazute, titularul este nevoit sa lichideze depozitul pentru a face rost de sumele necesare si pierde intreaga dobanda.

Cel mai bine este sa iti plasezi banii in mai multe depozite cu scadente diferite si sa pastrezi o suma pentru cheltuieli curente intr-un cont la vedere sau intr-un cont de economii. Ia in calcul si certificatele de depozit cu discount emise de BCR (banca afiseaza zilnic cotatii de cumparare si rascumparare, astel incat nu pierzi dobanda daca retragi bani inainte de scadenta).

2 Cine se scoala de dimineata... are obligatiuni in portofoliu

In acest caz, eroarea vine din... inactiune. Datorita dobanzilor bune, obligatiunile sunt achizitionate in special de jucatori institutionali (banci, fonduri de investitii) si este bine sa te prezinti inainte de demararea subscrierilor la intermediar pentru a-ti exprima dorinta de a investi. Altfel, ai surpriza sa constati ca acestea s-au epuizat in doar cateva ore.

O alta eroare posibila este sa iti plasezi toti banii disponibili intr-o emisiune a carei listare la bursa se amana (nu vei gasi prea repede un cumparator in acest caz, singura varianta fiind cesiunea).

3 Diversificarea e valabila si in cazul fondurilor

Fondurile mutuale sunt preferate depozitelor pentru flexibilitate, rascumpararile se pot face esalonat, iar acest fapt nu afecteaza performantele unitatilor ramase. Totusi, o parte din fonduri (in special cele cu o strategie mai agresiva de investitii, de actiuni sau diversificate) impun o perioada de "captivitate", in caz contrar rascumpararile fiind penalizate cu un anumit comision.

Nu te repezi sa-ti plasezi, de pilda, toti banii intr-un fond de actiuni, sumele pe care le retragi mai devreme de cateva luni pot fi taxate cu pana la 9%.

Este preferabil sa iti construiesti mai degraba un portofoliu de fonduri: o parte din bani plasati intr-un fond monetar, pentru lichiditate, restul impartit intre fondurile de obligatiuni, diversificate ori de actiuni, intr-o pondere care sa reflecte gradul de risc pe care il accepti.

Cititi articolul integral in revista Banii Nostri