"Este adevarat ca o mare parte din informatiile privind arsenalul de care ar fi dispus Saddam Hussein s-au dovedit false". "Nu este nici o indoiala ca am comis erori tactice, sa zicem". Dar, decizia de a-l ataca pe Saddam a fost "una buna", a spus presedintele George W. Bush.

Desi faptele au dezmintit existenta armelor de distrugere in masa invocate pentru a justifica interventia in Irak, Bush a declarat: "Stiind ceea ce stiu azi, as fi luat aceeasi decizie".

In vreme ce observatorii aminteau celebra sticluta plina cu un lichid ciudat, prezentata drept proba de Colin Powell intr-o sedinta speciala a Consiliului de Securitate consacrata Irakului, proba ce s-a dovedit falsa, Bush a respins acuzatiile potrivit carora ar fi folosit informatii neadevarate pentru a legitima razboiul in Irak.

"Saddam reprezenta o amenintare, iar poporul american si lumea se simt mai bine daca el nu este la putere", a adaugat el. "Nu ne putem permite ca oamenii cei mai periculosi din lume sa puna mana pe armele cele mai periculoase din lume.

La ora terorismului si armelor de distrugere in masa am fi pierdut prea mult timp daca am fi asteptat ca amenintarile sa se materializeze pe deplin", le-a replicat el celor care-l acuza ca a mintit pentru a apara razboiul din Irak, lasand sa se inteleaga ca ar recurge iarasi la forta daca va trebui. "Ca presedinte, eu sunt cel raspunzator de decizia de a intra in Irak".

"Dar, in orice moment, Saddam ar fi putut evita razboiul. Nu SUA sunt cele care au ales razboiul, ci Saddam". El a invocat din nou lupta impotriva terorismului si situatia politica din Irak dupa 2003 pentru a apara mentinerea trupelor americane.

SUA vor dispune in viitor de "un aliat in razboiul contra terorismului si de un partener pentru edificarea pacii in Orientul Mijlociu", a opinat Bush, pentru care "irakienii sunt pe cale de a construi o democratie puternica (...), ce va fi un model pentru Orientul Mijlociu".

"Libertatea in Irak va inspira reformatorii de la Damasc si Teheran", capitalele celor doua tari aflate in colimatorul Administratiei Bush si pe care seful Casei Albe le-a criticat iarasi.

In pofida presiunii opiniei publice americane, Bush a refuzat din nou sa se angajeze in ce priveste un calendar al retragerii din Irak, spunand ca a fixa "scadente artificiale" ar insemna sa faci o "reteta a dezastrului".

Ieri, irakienii au votat intr-o tara izolata de lume

Frontierele - inchise total. Circulatia automobilelor - interzisa. Magazinele - cu obloanele trase. Programul institutiilor - suspendat. Acesta e climatul in care irakienii s-au prezentat ieri la urne pentru a-si alege deputatii. In pofida unor masuri de securitate fara precedent, scrutinul a fost marcat inca de la inceput de incidente.

Cititi articolul integral in Adevarul