Dupa sase zile de negocieri, cei 149 de membri ai Organizatiei Mondiale a Comertului au cazut de acord asupra unei declaratii de compromis, dar multe probleme raman nerezolvate.

In mijlocul scenelor de violenta si demonstratiilor care au condus la arestarea a o mie de protestatari, ministrii OMC reuniti la Hong Kong au reusit in cele din urma sa ajunga la o intelegere partiala. Pe 18 decembrie a fost formulata o declaratie despre care unii spun ca face un pas inainte, in timp ce altii arata ca problema cea mai grea a fost doar amanata.

Intelegerea a survenit dupa ce, in ultimul moment, tarile in curs de dezvoltare, conduse de Brazilia si India, si-au oferit sprijinul pentru compromisul propus.

Subventiile pentru fermier: UE a fost de acord sa elimine subventiile pentru exportul de produse agricole pana in 2013. Tarile in curs de dezvoltare si SUA incercasera sa impuna un termen limita in 2010, dar UE a fost de acord doar sa faca reduceri substantiale pana atunci.

Ajutoare pentru dezvoltare: s-a cazut de acord asupra unui pachet de ajutorare a celor mai slab dezvoltate tari. Restrictiile asupra importurilor de bunuri din cele 50 cele mai putin dezvoltate tari urmeaza sa fie ridicate, si urmeaza sa creasca ajutorul tehnic acordat acestor state.

Bumbacul: SUA vor purta discutii cu natiunile africane in ceea ce priveste reducerea subventiilor pentru bumbac. Totusi, SUA nu au promis sa reduca subventiile pentru proprii cultivatori de bumbac, un factor care, potrivit tarilor din Africa, Caraibe si Pacific este cel mai daunator pentru ele. SUA nu au fost de acord nici cu reducerea tarifelor vamale la textile din Bangladesh si Cambodgia.

Totusi, acordul a lasat o mare aprte a problemelor neelucidate. Nu s-a ajuns la un acord real in privinta bunurilor industriale, a serviciilor sau accesului pe pietele non-agricole. Discutii suplimentare vor fi purtate in 2006.

Articol integral in EurActiv