Regatul Arabiei Saudite, unul dintre cele mai bogate state petroliere din lume, a anuntat ca va construi un nou oras portuar in vestul tarii, proiectului fiindu-i alocat un buget gigantic, de 23 de miliarde de dolari. Potrivit AFP, aceasta initiativa ilustreaza atat perioada de prosperitate pe care o traverseaza regatul, cat si dorinta acestuia de deschidere catre investitiile straine.

Contractul a fost incredintat companiei Emaar Properties, care este controlata de Emiratul Dubai si se prezinta drept cea mai importanta firma de profil din lume, din punctul de vedere al capitalizarii.

Botezat „orasul economic al regelui Abdallah", acesta va fi amenajat in apropierea centrului industrial Rabegh, la nord de Djeddah - a doua metropola ca marime a regatului, cu iesire la Marea Rosie. Constructia noului oras reprezinta „cea mai importanta investitie privata in Arabia Saudita", si va fi coordonata de Emaar, in cooperare cu Autoritatea Generala Saudita pentru Investitii (SAGIA).

Cu o suprafata totala de 55 de milioane de metri patrati si 35 km de coasta, noul oras va fi gata pentru a primi primii rezidenti in doi-trei ani. Orasul va dispune de un centru financiar, o zona rezidentiala si un sector turistic de lux.

In port vor exista facilitati pentru ancorarea unor „meganave", iar platforma industriala va include intreprinderi petrochimice, farmaceutice si laboratoare de cercetare.

Guvernatorul SAGIA, Amr al-Dabbagh, a explicat ca noul oras-port va juca un rol crucial in atragerea de noi investitii, in special straine, care sa faca din Arabia Saudita o destinatie preferata a investitorilor internationali.

Constructia metropolei portuare, care a debutat ieri, se inscrie in contextul unui „boom" economic fara precedent al regatului, cel mai mare exportator de petrol din lume, cu aproximativ 9,5 milioane de barili pe zi.

Cartiere robotizate

Consortiul Almasa Holdings, cu interese in tehnologia informatiei si afaceri imobiliare, avand sediul in Dubai, a anuntat lansarea unei noi companii care sa combine aceste doua zone de activitate, cu obiectivul de a construi cele mai inalt-tehnologizate proprietati imobiliare din regiunea Orientului Mijlociu.

Articol integral in EVZ