Romania a reusit sa se inscrie printre primele zece tari care reusesc sa exporte jucarii in Uniunea Europeana, potrivit unui studiu al biroului european de statistica Eurostat.

In ciuda unei concurente acerbe care este intretinuta de China, tara care domina exporturile catre Uniunea Europeana, in procent de 81%, Romania a reusit sa intre in clubul exclusivist al producatorilor de jucarii ce au acces pe piata europeana, alaturi de China, Elvetia, Statele Unite, Hong Kong, Indonesia, Thailanda, Taiwan, Vietnam, Malayesia si Vietnam.

Tara noastra a inregistrat acest succes, eliminand Japonia si insusindu-si astfel o cota de peste 1% din totalul reprezentand importurile de jucarii pe care Uniunea Europeana le face din tarile nemembre UE, corespunzatoare unei valori de aproximativ 53 de milioane de euro, dintr-o piata de 4.796,5 milioane de euro.

Peste 80% dintre jucariile importate in tarile UE provin din China, care a obtinut astfel in 2004, aproape 3.900 de milioane de euro, iar Elevetia se situeaza pe locul doi in acest clasament cu o cota de 4%.

De altfel, Uniunea Europeana este cel mai mare importator de jucarii. Jumatate dintre importurile facute de UE merg catre Marea Britanie (1,3 miliarde de euro) si Germania (0,9 miliarde de euro).

Citeste articolul complet in Averea