"Cred ca ideea de jurnalism de calitate care se face aici, la CNN, pleaca in primul rand de la respectul fata de meserie si fata de publicul caruia i se adreseaza", spune Cristi Marin, producator general la Realitatea TV, care a vizitat in acest an CNN Center din Atlanta, cu o bursa de specializare la sediul central al primei televiziuni de stiri a lumii.

Stagiul i-a permis lui Marin sa intre in culisele unei televiziuni ce se afla inca la ani buni distanta de ceea ce se intampla in Romania.

Canal special de stiri scurte

Din reteaua CNN fac parte acum mai multe posturi transmise prin cablu si satelit, precum CNN Headline News (Titlurile CNN), care este, dupa cum explica Marin, „un canal cu stiri foarte rapide, scurte, care se repeta la fiecare jumatate de ora, este gandit in blocuri de 30 de minute.

E pentru cei care vin acasa, nu au mult timp sa se uite la televizor si stiu ca, daca urmaresc CNN Headlines 15 minute, vad care sunt cele mai importante subiecte ale orei, ale zilei".

„Studioul de unde transmit este super tare, cu 17 camere care pot fi folosite pentru program, adica un simplu jurnal de 15 minute in care pot fi folosite 17 incadraturi diferite. CNN Headlines este cel mai stralucitor ca impachetare, cu multa grafica, lumini, trompete, artificii."

Ce au ei si nu avem noi

„Eu zic ca ne lipseste experienta", spune Marin, referindu-se la televiziunile romanesti. „Ei fac televiziune de vreo 25 de ani, la nivel avansat, noi de numai vreo opt-noua, zic eu. Organizarea este cea care lipseste in Romania."

Spre exemplu, detaliaza Marin, CNN are un departament care se ocupa exclusiv de evenimentele speciale, care a lucrat 10 ani numai pentru a pregati emisiunile dedicate mortii Papei Ioan Paul al II-lea. „Acest departament de evenimente speciale pregateste materiale pentru oamenii importanti din intreaga lume care sunt pe duca", spune Cristi Marin.

„Gen Fidel Castro - personajul la care lucreaza acum cu mare simt de raspundere si pentru care au deja pregatite de la generice de 10 secunde, asa-zisele coperte, si pana la documentare despre viata lui. Mai lucreaza la materiale pentru presedintele Ford, pentru Reagan, Mandela si altii". Departamentul se ocupa si de vizitele presedintelui in strainatate.

„Mai sunt evenimentele pe o anumita tematica, spre exemplu „Un an de la tsunami", care este deja de mult in lucru, cu grafica, cu interviuri deja stabilite, cu locatii deja antamate. Lucreaza cu mult timp in avans si asta ii scuteste de multe probleme."

„O alta treaba care lipseste cu desavarsire in Romania este „video pool", remarca Marin.

„Spre exemplu, cand este un eveniment important, din motive de securitate sau, pur si simplu, pentru ca nu este suficient spatiu, este aleasa o televiziune care acopera acel eveniment, de la filmare de baza si pana la sincroane (interventii ale reporterilor din teren - n.r.) sau transmisii live (in direct - n.r.) ale corespondentilor, de data aceasta ai fiecarei televiziuni in parte."

CNN va transmite, de exemplu, un eveniment precum Conventia Partidului Democrat si pentru toate celelalte patru canale (ABC, CBS, NBC, Fox), care vor folosi aceleasi imagini si vor trimite la fata locului doar un reporter si vor plati doar spatiul de emisie prin satelit pentru transmisiile in direct.

Daca sistemul s-ar aplica in Romania, in loc de 15 camere la o conferinta importanta de presa, ar fi doar una, spune Marin.

Nimic fara etica

„Nimic nu se face fara sa isi puna intrebari, in fiecare moment, daca este etic. Pe bune", intareste Cristi Marin. Toate scripturile (textele care descriu cum va decurge fiecare material) trec obligatoriu pe la doua departamente: cel juridic si cel de standarde si practici jurnalistice.

„Inainte de a fi difuzata o stire, expertii din aceste doua departamente le vizioneaza pentru a fi siguri ca nu scapa greseli pe post, pentru a fi siguri ca nu vor fi dati in judecata."

Cititi articolul integral in Evenimentul zilei