Asta-vara, Monica Macovei a fost acuzata de betie in "Evenimentul zilei". Ziarul i-a cerut scuze, gest rarisim in presa noastra. Cristian Tudor Popescu a tunat atunci impotriva "Evenimentului", de la inaltimea sefiei sale peste Clubul Roman de Presa. Apoi au inceput sa apara tot soiul de asa-zise ponturi de presa despre ministrul Justitiei.

Monica Macovei isi protejeaza parintii intr-un proces de restituire a unui apartament, pe care acestia l-au cumparat fentind legea. Pina s-a dovedit ca parintii ministrului Justitiei n-au pacalit legile si ca nici ea nu s-a amestecat in acest proces, opinia publica a ciulit urechile. Au urmat acuzatii impotriva onestitatii si pregatirii ei profesionale, dezgropate de pe vremea cind era procuror.

Tinea dosare la sertar, s-a spus, si intirzia la serviciu. Din cauza ca a fost acuzata de incompetenta a plecat ea din procuratura, iar cind a ajuns ministru, a inceput sa-i persecute pe cei care au descoperit cit era de incompetenta. Pina sa se limpezeasca lucrurile, Monica Macovei a trecut si drept incompetenta, si lenesa.

Cind a izbucnit scandalul cu azilul politic suedez al lui guru Bivolaru, Monica Macovei a fost infierata in dubla calitate. Ca ministru ar fi participat la prigonirea lui Bivolaru, incit autoritatile suedeze l-au luat sub aripa lor, asa ca Romania era in pericol sa nu mai fie admisa in Uniunea Europeana.

Daca aceasta pista s-a dovedit un cal mort, Monica Macovei a fost luata la refec, fiindca pe vremea cind era la APADOR-CH i-a luat apararea lui Bivolaru impotriva descinderilor abuzive, cu mascati. Aceste doua atacuri din directii opuse au fost o capodopera a celor care le-au pus la cale.

Daca nu pica fiindca l-a prigonit pe guru, ca ministru (desi nu-l prigonise), Macovei o sa traga ponoase ca sustinatoare a lui, cind lovea in Justitia romana, servindu-i argumente lui Bivolaru sa ceara azil in Suedia. Pina sa reactioneze ea, dar si pina la demontarea, tot in presa, a acestei operatiuni de tip comando, cu tir incrucisat, opinia publica a mai primit un impuls anti Macovei.

Marea lovitura a venit insa zilele trecute, dupa dezvaluirea ca Tariceanu si ministrul Justitiei s-au intilnit in secret cu Dinu Patriciu. Monica Macovei precizeaza ca nu a fost nici un fel de secret in aceasta intilnire si ca ea habar n-avea ca premierul il invitase si pe Dinu Patriciu.

Luat la intrebari de presa, Tariceanu a scos-o la inaintare pe purtatoarea de cuvint a Guvernului, care recunoaste ca in invitatia adresata Monicai Macovei nu s-a precizat, "dintr-o scapare", ca la intilnire urma sa ia parte si Patriciu.

Presedintele Basescu, cel care pina atunci o sustinuse pe Macovei, o lasa brusc din brate, la intilnirea cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Obsedat de grupurile de interese si de afacerea Patriciu, Basescu face o miscare tactica prin care scarpina in cap CSM-ul, care si-a aparat independenta, afirma presedintele.

Cu acest surprinzator discurs, presedintele i-a descumpanit pe avizatii care se asteptau ca el sa atace frontal CSM-ul care a obstructionat-o pe Monica Macovei. Se pare ca atunci ajunsese la urechile lui Basescu informatia despre intilnirea ei secreta cu Tariceanu si Patriciu.

Citeva ziare au exultat: Basescu a lasat-o in ofsaid pe Macovei! Apoi aceleasi ziare au incercat sa exploateze aceasta bresa. De fapt n-a fost o singura intilnire secreta, ci vreo cinci, iar Basescu stia de ele.

Unul dintre ziarele care s-au ocupat de "actiunile secrete" ale Monicai Macovei e tocmai "Gandul", ziarul condus de seful Clubului Roman de Presa, care a acuzat-o ca ar fi cerut in scris sa i se ia dosarul Patriciu procuroarei care se ocupa de acest caz. Ministrul Justitiei a somat public acest cotidian sa scoata dovezile.

Dovezile nu apar, in schimb "Gandul" se justifica: a provocat o dezbatere in lumea politica despre Monica Macovei, in care "autenticitatea" si "paternitatea" probelor pica pe planul doi. Si "Evenimentul" a provocat o dezbatere, chiar mai vie, cind a acuzat-o de betie, dar i-a cerut scuze. Nu a avut cinismul sa se mai si laude ca a stirnit, fara dovezi, valuri impotriva ei.