Decizia Ministerului Agriculturii de a discuta majorarea taxelor vamale la importul de carne de porc a declansat furia reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii care au acuzat MAPDR-ul ca se lasa influentat de "cercuri de interese nelegitime".

Intr-un comunicat de presa dart publicitatii luni, Ministerul Agriculturii precizeaza ca va tine cont de interesele consumatorilor si ale companiilor de profil la luarea unei decizii in privinta majorarii taxelor vamale la importurile de carne.

"Ministerul Agriculturii este atent atat la preturile de piata ale produselor, cat si la capacitatea de productie si la nivelul importurilor si exporturilor", se arata in comunicat.

Ministerul Agriculturii afirma insa ca nu s-a luat inca nici o decizie in ceea ce priveste modificarea taxelor vamale la importurile de carne, intrucat consultarile cu reprezentantii Comisiei Europene de la Bruxelles nu au fost finalizate.

La jumatatea lunii ianuarie Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene acordul pentru majorarea taxelor vamale la importurile de carne de porc. La acea vreme ministrul Gheorghe Flutur declara ca aceasta decizie va fi luata in urma solicitarilor producatorilor romani.

Acesta a afirmat ca demersul a fost facut in urma insistentelor patronatelor din domeniu. "Patronatele au cerut insistent protectie pentru ca stau cu produsele pe stoc, mai ales in cazul carnii de pasare.

Exista posibilitatea introducerii unor taxe vamale mai mari la carnea de pasare, dar si la porc. Pozitia noastra este sa liberalizam comertul, dar daca nu se poate, trebuie sa luam masuri pentru securitatea noastra", a precizat Flutur.

La carnea de porc s-a cerut o taxa vamala unica de 20%. La ora actuala, taxele variaza intre 0 si 45%, in functie de produs. "In conditiile in care avem contingente cu Uniunea Europeana, asteptam reactiile de la Bruxelles in privinta solicitarilor noastre", a spus ministrul agriculturii.

ARC se opune vehement

Principalul opozant al acestei masuri este Asociatia Romana a Carnii. ARC considera nejustificata decizia MAPDR intrucat aceasta masura se ia cu numai cateva luni inaintea aderarii Romaniei la UE cand taxele tind sa devina nule.

"Mai mult decat atat fermierii romani beneficiaza deja de subventii directe si protectie vamala deci, motivatia MAPDR privind protejarea producatorilor interni nu pare sa aiba justificare" se mai precizeaza in comunicat

Potrivit ARC majorarea taxelor de import vor afecta grav industria, scumpirea carnii eliminand din competitie procesatorii valorosi. ARC il acuza pe Gheorghe Caruz, presedintele Asociatiei Romane a Carnii de Porc de presiuni asupra MAPDR. Caruz este unul dintre cei mai mari crescatori de porci din Romania.

ARC considera ca masura de majorare a taxei vamale este luata in urma presiunilor unor "grupuri de interese nelegitime" care forteaza ultimul tun inaintea aderarii.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis astazi un comunicat prin care respinge categoric acuzatiile lanste de ARC. "Nu s-a luat inca nici o decizie in ceea ce priveste modificarea taxelor vamale la carne.

Aceasta decizie se va lua doar in urma consultarilor Ministerului Agriculturii cu Comisia Europeana de la Bruxelles, in urma prezentarii unor argumente acceptate de catre oficialii europeni" se arata in comunicat.

Gheorghe Caruz face declaratii socante

Contactat de Hotnews.ro, Gheorghe Caruz a lansat o serie de acuzatii foarte grave la adresa lui Sorin Minea, presedintele ARC. Gheorghe Caruz a mentionat ca scaderea productiei nationale de carne de porc se datoreaza in mare masura „evaziunii fiscale pracaticata de importatori".

„Sorin Minea importa carne de porc care ar trebui sa se supuna taxelor, insa declara alta marfa care are taxe zero. In aceste conditii profitul ajunge la peste 500 de milioane pe camion de marfa intrat in tara.

Mai mult decat atat fata de pretul de cumparare din export, Minea practica un adaos de 100%, iar producatorilor interni le este absolut imposibil sa concureze in aceste conditii." a mai adaugat Gheorghe Caruz.

In replica Sorin Minea a declarat pentru Hotnews.ro ca nu se va opune in eventualitatea in care organele abilitate doresc verificarea documentelor de import.

„Caruz nu prea intelege nimic din ce se intampla in jurul lui. Afirmatiile sale ma fac sa rad. Singur carne pe care o import este pulpa dezosata de tipul 4D si 5D, si la aceasta se aplica o taxa de 20%".

Sorin Minea este actionar al societatii Angst si unul dintre cei mai mari importatori de carne de porc din Romania