Presedinta Societatii Academice din Romania Alina Mungiu Pipppidi a cistigat definitiv procesul de calomnie intentat de catre Rodica Stanoiu. Fostul ministru al Justitiei a declansat actiunea in instanta dupa ce a fost acuzata ca a vindut la un pret supraevaluat un imobil personal catre compania Petrom.

Dupa circa un an de judecati, prin decizia penala nr. 56 din 2.02.2006 a Tribunalului Tambovita, a fost respins recursul declarat de Rodica Stanoiu impotriva sentintei de achitare a Alinei Mungiu Pippidi, se arata intr-un comunicat de presa.

Rodica Stanoiu a depus plangere penala impotriva Alinei Mungiu Pippidi in ianuarie 2005, acuzand-o de calomnie, conform articolului 106 din Codul Penal.

Acuzatiile aduse presedintelui Societatii Academice din Romania (SAR) se refereau la celebra lista neagra a Coalitiei pentru un Parlament Curat.

La numele doamnei Stanoiu era mentionat cazul Petrom asa cum fusese relatat de presa, prin care aceasta vanduse in timpul ministeriatului sau un imobil unei regii de stat la o valoare peste piata imobiliara locala.

Dupa inregistrarea plangerii, cazul Stanoiu-Pippidi urma sa fie judecat la Judecatoria sectorului 1, Bucuresti. Doamna Stanoiu a depus insa la Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere de stramutare a procesului la Tribunalul Pucioasa, unde spera sa obtina o decizie mai favorabila, care sa o condamne pe doamna Pippidi si sa o oblige la plata unor despagubiri in valoare de 50.000 euro.

Sentinta pronuntata de Tribunalului Pucioasa in data de 24 octombrie 2005 a declarat-o nevinovata pe Alina Mungiu Pippidi. Acuzatia de calomnie adusa presedintelui SAR nu a putut fi dovedita, scopul declaratiilor facute de aceasta fiind acela de a informa opinia publica in chestiuni de interes general.

In urma recursului declarat de Rodica Stanoiu, Alina Mungiu Pippidi a fost achitata definitiv, in timp ce Stanoiu a fost obligata la plata chletuielilor de judecata, inclusiv a onorariului de avocat.