Mare parte din orasele huilei risca sa dispara de pe harta imobiliara a Romaniei. Inchiderea minelor vechi sau abandonarea unor proiecte a alungat oamenii locului si a prabusit, totodata, preturile locuintelor.

Dupa tragedia petrecuta cu o luna in urma la Anina, preturile locuintelor au scazut dramatic.

Vestea inchiderii minei din Anina, mai devreme decat era prevazut initial, a bulversat piata imobiliara din mica localitate. Un apartament din cartierul cunoscut sub numele de „Orasul Nou" se vinde acum cu cateva sute de euro.

Minerii disponibilizati, dar si vaduvele celor morti in accidentul de luna trecuta isi vand locuintele in schimbul unor sume derizorii. Cu banii castigati din vanzare si cu salariile compensatorii sau despagubirile primite de la stat, familiile ortacilor cumpara noi locuinte in vatra veche a Aninei.

Apa rece, doua ore pe zi

In „Orasul Nou", un apartament poate fi cumparat si cu numai 500 de euro, dupa cum spune si primarul Gheorghe Neicu. Cu atat au ajuns sa se vanda apartamentele din cele 12 blocuri construite in perioada 1982-1989 si care nu au apucat sa fie locuite vreodata.

Blocurile cu pricina urmau sa gazduiasca angajatii de la o termocentrala pe care regimul Ceausescu incepuse sa o construiasca in acea perioada. Dupa Revolutie, proiectul a fost abandonat. In total, sunt 180 de apartamente cu doua si trei camere.

„Aceste locuinte se vand cu sume care incep de la 500 de euro si nu depasesc 1.000 de euro", ne-a declarat Gheorghe Neicu.

Situatia nu este cu mult diferita nici in ceea ce priveste apartamentele din cele 10 blocuri, din „Orasul Nou", care sunt locuite. Cladirile nu dispun de apa rece decat doua ore pe zi, intre orele 17.00 si 19.00, iar apa calda nu curge niciodata. In plus, incalzirea apartamentelor nu este centralizata, fiecare locatar descurcandu-se cum poate.

„Deja doua dintre vaduvele minerilor decedati in accidentul din ianuarie si-au vandut locuintele, un apartament si o garsoniera, si s-au mutat in vatra veche a orasului, unde exista un confort mai mare", a mai spus primarul.

In vatra veche a Aninei, un apartament se vinde cu 3.000-6.000 de euro.

Maramures, Baia Borsa: locuinte cu cel mult 10.000 de euro

Reducerea activitatii miniere a afectat si preturile locuintelor din Baia Borsa (judetul Maramures). Aici, cel mai scump apartament nu depaseste 10.000 de euro.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre Borsa-Maramures. Desi figureaza pe lista fostelor orase miniere, Borsa-Maramures tinde spre statutul de statiune turistica de interes national.

Minerii de aici, plecati in Italia imediat dupa disponibilizarile masive, au revenit cu bani pe care i-au investit in locuinte. Astfel, in centrul Borsei, un apartament cu doua camere, amenajat modern, costa 20.000-25.000 de euro.

Mina din Cavnic nu apare pe lista celor care se vor inchide la 1 ianuarie 2007, insa micul orasel minier de la poalele Gutaiului deja incepe sa se transforme intr-o statiune turistica. Daca imediat dupa disponibilizari apartamentele se vindeau la sume ridicole, de respectiv 3.000-4.000 de euro, acum o locuinta cu doua camere, situata intr-o zona centrala, se vinde chiar si cu 25.000 de euro. (Stefania Luca)

Preturile sunt mari la Rosia Montana

Judetul Alba este un caz aparte. Desi s-au inchis multe mine, preturile locuintelor nu au scazut. Si asta, ca efect al investitiilor anuntate de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Compania a achizitionat masiv case si terenuri de la localnici, iar acestia nu s-au aratat dispusi sa faca rabat de la pret.

Citeste articolul complet in Evenimentul Zilei