„Un abuz, o tampenie si o smecherie!" – Adrian Nastase era, ieri, un car de nervi. Vestea ca DNA ii va perchezitiona casele din Zambaccian si Cornu l-a facut sa revina la partid, unde a cerut sprijin pentru impiedicarea „linsajului" la care ar fi supus de Traian Basescu, Monica Macovei si Daniel Morar.

Nastase a obtinut promisiunea ca partidul se va mobiliza si va uza la maximum de procedurile parlamentare pentru a impiedica perchezitia.

La capatul intalnirii cu Mircea Geoana, Miron Mitrea, Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, Nastase a recunoscut ca are nevoie de fostii tovarasi, pentru ca nu se poate bate de unul singur: „Eu, ca presedinte al Camerei, nu am dreptul de a cenzura o solicitare de perchezitie, care trebuie sa ajunga la Biroul Permanent, la Comisia juridica, la grupul parlamentar si in plen.

Daca as putea sa aprob, n-as aproba, pentru ca mi se pare un abuz, o tampenie, o smecherie prin care baietii astia vor sa intre la mine in casa ca sa vada diverse alte povesti. Ce sa vada, niste obiecte care au venit din China acum patru ani?".

Atentii pentru un fost premier: „obiecte din China si tamplarie termopan"

„Obiectele din China" pe care le mentioneaza Nastase sunt acele „foloase necuvenite" pe care procurorii anticoruptie vor sa le identifice prin perchezitie. Nici DNA, nici Nastase nu au spus despre ce obiecte este vorba sau de la cine au venit.

DNA pastreaza tacerea pana pe 16 februarie, cand va comunica oficial invinuirile. Nastase stie ceva, dar spune ca nu stie si foloseste un limbaj aluziv.

Potrivit celor sugerate de el, „obiectele din China" vor fi verificate la pachet cu „termopanele" pe care fostul premier le-ar fi primit din partea unui functionar pe care l-a pastrat in functie.

Acestea ar fi acuzatiile, pe care Nastase le considera „jignitoare".

El s-a aratat contrariat ca nu este invinuit pentru contracte din bani publici sau pentru privatizari, ci pentru niste „usi si ferestre": „Am inteles ca mi-am pus termopane aiurea la casa sau ca nu le-am platit sau ca am luat mita sau foloase necuvenite.

In privinta valorii lor, banuiesc ca actele justificative exista. Daca sunt diferente fata de factura care mi-a fost trimisa ... Nu inteleg acum de ce DNA devine avocatul constructorului (Sergiu Sechelariu, a carui firma a ridicat casa din Zambaccian, n.n.), ca sa-mi ceara eventual sume suplimentare. Ma cunoasteti de atata vreme.

Puteti sa credeti ca un functionar din guvern a ramas pe post oferindu-mi diferite lucruri? Ma credeti in stare de asa ceva?".

Spovedania unui fost arogant

„Probabil ca am facut si foarte multe greseli. Nu vreau sa ma prezint in aceste zile ca Alba ca Zapada, nu vreau sa creada cineva ca nu stiu ca am comis foarte multe greseli in guvernare sau chiar in plan personal, in relatiile cu unii dintre oameni, inclusiv cu unii dintre ziaristi.

Dar asta nu inseamna ca pot sa accept acest linsaj mediatic", le-a spus Nastase ziaristilor.

Partidul, strans unit in jurul lui Nastase

Liderii PSD au imprumutat, ieri, limbajul lui Nastase. Geoana a spus ca lui i se pare ca are loc un „linsaj mediatic". „Nu putem sa judecam un coleg de-al nostru atacat in mod vicios si brutal doar pe simple scapari de presa si anunturi eliptice ale DNA.

E un inceput de reintoarcere a Romaniei la statul politienesc din vremea Securitatii". Si Ion Iliescu si-a dat seama ca „perchezitiile comandate la adresa unui demnitar sunt un narav politienesc".

Citeste articolul complet in Gandul