Rusii si-au cam pierdut umorul de vreme ce nici un ziar moscovit n-a publicat pina acum vreo caricatura de-a lui Traian Basescu purtind pe cap un fes cu focoasa si fitil.

Ca o dovada insa ca fesul buclucas, cu raza medie de actiune, e luat in serios, Putin a ordonat ca la jumatatea lunii martie citeva baterii de rachete de tipul S300PS sa fie mutate la frontiera vestica a Belarusului, drept raspuns la proiectul de instalare a bazelor americane in Romania, la tarmul jignit al Marii Negre.

Direct proportional cu apropierea rachetelor de teritoriul nostru se indeparteaza si conductele de petrol rusesc care ar fi trebuit sa traverseze Romania.

Proiectul Oleoconductului pan-european Constanta – Triest, de pe urma caruia am fi cistigat un miliard de euro pe an, s-a gripat brusc zilele trecute, cind rusii au intors-o ca la Ploiesti, cirmind conducta prin Bulgaria si Grecia si scutindu-l astfel pe Presedintele Basescu de prezenta siciitoare a petrolului rusesc pe plaiurile mioritice.

Sa nu va inchipuiti ca americanii au vociferat sau ca fostul cancelar Schroeder, care a fost angajat de Putin contra unui milion de dolari pe an sa-i numere buteliile, si-a dat cumva demisia in semn de protest.

Atita vreme cit Europa occidentala sta la mina tarului, care deschide si inchide robinetul cu gaz in functie de starile sale nervoase, nimeni nu va veni sa ne consoleze si sa ne sufle o gura de oxigen in soba cu coceni.

Cu atit mai mult cu cit Putin si Bush au batut palma ca din al optulea furnizor de energie al SUA, Rusia sa sara in curind pe locul patru, in urma conflictelor din Orientul Apropiat.

Ratacind ca un copil al strazii, cu traista-n bat, pe terasamentul axei Londra – Washington, Traian Basescu se iluzioneaza ca, la o adica, se va cuibari la pieptul cald al lui Bush, in cazul unui conflict intre marile puteri.

Teama mi-e insa nu cumva sa aiba soarta progeniturilor folosite ca arme de atac in celebrele scandaluri din bodega garii Lehliu, unde parintele machit isi ia puradelul de un picior si-l invirte prin aer ca sa-i dea cu el in cap adversarului de la masa vecina.