Peste 30.000 de manifestanti au protestat marti la Strasbourg pentru a mentine presiunea asupra dezbaterilor din PE privind directiva Bolkestein, scrie EVZ. Isteria anti-Bolkestein ramine fara obiect deoarece Parlamentul European voteaza miine o „varianta soft" a directivei Bolkestein, scrie Cotidianul.

Mii de europeni impotriva directivei Bolkestein

de C. Stoica-Diaconovici (EVZ)

Peste 30.000 de manifestanti din intreaga Uniune Europeana (UE) au protestat marti la Strasbourg, la apelul Confederatiei Europene a Sindicatelor (CES), pentru a mentine presiunea asupra dezbaterilor din Parlamentul European (PE) privind directiva Bolkestein, proiect legislativ ce vizeaza liberalizarea pietei serviciilor in spatiul UE.

Articol integral in EVZ

Isteria anti-Bolkestein ramine fara obiect

de Valentina Pop (Cotidianul)

Parlamentul European voteaza miine o „varianta soft" a directivei Bolkestein privind liberalizarea pietei serviciilor in cadrul UE. Mii de sindicalisti francezi protestau ieri la Strasbourg fata de „instalatorul polonez".

„Chiar golita de substanta, directiva Bolkestein continua sa fie o sperietoare fluturata de stinga franceza pentru a incerca sa mobilizeze un public pe care incearca sa-l cucereasca", comenteaza cotidianul „Le Figaro" protestele de la Strasbourg. Compromisul la care au ajuns popularii si socialistii europeni exclud din directiva „principiul tarii de origine".

Acesta presupunea ca furnizorii de servicii sa se supuna regulilor tarii din care provin, nu celei gazda. Acum ei ar urma sa respecte legislatia statului in care isi desfasoara activitatea.

Parlamentul castreaza directiva

La origine o initiativa liberala, menita sa dinamizeze piata serviciilor ce reprezinta 70% din economia europeana, directiva fostului comisar olandez Frits Bolkestein a fost mult diluata in formula actuala.

Amendamentul de compromis prevede ca statul UE in care este furnizat serviciul sa asigure „accesul liber" pe teritoriul sau, dar ca statul UE „poate restrictiona furnizarea serviciului" in anumite conditii. Restrictiile pot fi motivate de politicile publice, de politica sociala, protectia consumatorilor, mediu sau sanatatea publica.

Un alt aspect criticat de membrii grupurilor PPE si ALDE tine de excluderea „serviciilor de interes general" din propunerea Comisiei. Acestea se refera la servicii juridice, sociale, financiare, de sanatate, de telecomunicatie, audiovizuale, la loterie si jocuri de noroc.

Dupa votul Parlamentului, Consiliul European poate sa accepte sau sa respinga proiectul de directiva. In ultimul caz, textul se va intoarce in Parlament pentru o a doua lectura.

Articol integral in Cotidianul