Presedintele Traian Basescu a anuntat, vineri, la finalul consultarilor cu partidele parlamentare, ca va retrimite la Parlament Ordonanta DNA. Timp de doua zile, seful statutului a avut intilniri cu lideri politici abordind printre altele si probleme legate de prioritatile integrarii europene sau legea minoritatilor.

La sfirsitul negocierilor de vineri, Traian Basescu a precizat ca ordonanta de urgenta privind transformarea PNA in DNA va fi retrimisa Legislativului dupa ce, luni, va avea o noua runda de consultari cu liderii partidelor parlamentare, care vor fi insotiti de specialisti.

Seful statului vrea astfel sa fie sigur ca nu vor mai exista dezacorduri intre partide in momentul in care ordonanta va fi supusa din nou dezbaterii parlamentare.

Pe alta parte, presedintele a atras atentia ca nu toate proiectele legislative privind integrarea care se afla acum pe ordinea de zi a Parlamentului sunt cu adevarat prioritare.

Basescu a aratat ca una dintre legile prioritare este legea achizitiilor publice, pe care a trimis-o Parlamentului pentru reexaminare si care este „extrem de importanta in contextul capitolului Concurenta".

In cele doua zile de discutii desfasurate la Cotroceni, toate partidele au declarat ca sunt de acord cu continuarea luptei impotriva coruptiei, insa opiniile lor au diferit in ce priveste competentele DNA.

La iesirea de la consultarile cu seful statului, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat vineri ca partidul sau a recomandat retrimitera in Parlament a legii de infiintare a DNA si a cerut votarea in regim de urgenta a actului normativ.

"Suntem de acord cu transformarea PNA in DNA. Aceasta masura este necesara. Am prezentat modificari prin care acest departament sa fie mult mai bine integrat in Parchetul General. Suntem de acord sa aducem modificari prin care sa integram DNA Parchetului General", a spus Marko Bela.

Pe de alta parte, liderii UDMR i-au solicitat sefului statului sa-si exprime opinia in legatura cu divergentele aparute pe marginea legii statutului minoritatilor si sa contribuie la rezolvarea acestora.

Reprezentantii Uniunii i-au cerut lui Basescu sa-si formuleze "un mesaj fara echivoc" in privinta relatiilor interetnice, avand in vedere ca in ultima perioada s-a amplificat retorica nationalista, antimaghiara si antiminoritara in viata politica.

In cursul primei zile de consultari, la Palatul Cotroceni au venit, pe rand, reprezentantii Partidului Romania Mare, Partidului Social Democrat, Partidului Conservator si cei ai minoritatilor nationale altele decat cea maghiara.

Liderii PRM l-au asigurat pe presedintele Basescu ca vor vota pentru infiintarea DNA, daca seful statului va retrimite spre reexaminare Parlamentului, ordonanta respinsa zilele trecute de Senat.

Social-democratii i-au propus presedintelui Traian Basescu realizarea unui proiect de lege privind DNA, care sa respecte Constitutia si sa stipuleze ca procurorii-sefi sa fie numiti de CSM.