Prezent luni la bilantul activitatii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe anul 2005, presedintele Traian Basescu i-a indemnat pe procurori sa isi faca datoria cu responsabilitate si sa nu cedeze in lupta impotriva coruptiei.

Traian Basescu a afirmat ca este de remarcat evolutia pozitiva a Parchetului ICCJ, asa cum rezulta din cifrele statistice. El a adaugat insa ca exista o mare diferenta intre cifrele statistice si perceptia exteriora institutiei.

„Va trebui sa gasiti formule pentru a face publice atat realizarile, cat si esecurile", a spus presedintele Basescu. Seful statului a amintit procurorilor prezenti ca toate structurile statului au datoria de a servi populatia, dar si de a crea cetateanului constiinta faptului ca este protejat si ca institutiile vegheaza asupra bunurilor sale.

Apreciind ca Justitia are o imagine proasta, seful statului a atentionat ca Parchetele sunt sub vizorul opiniei publice, dar acest lucru nu trebuie sa le impiedice pe acestea sa isi desfasoare activitatea.

„Societatea romaneasca a devenit o societate libera. Un om pe care procurorul l-a trimis in fata unei instante este liber sa spuna ce vrea.

Sigur, procurorul are dezavantajul ca nu poate iesi sa vorbeasca despre dosarul lui, dar atata timp cat sunteti convinsi ca munca dumneavoastra a fost una calificata, ca ati spus in dosar adevarul, nici un procuror nu are de ce sa faca pasul inapoi", le-a recomandat presedintele Basescu procurorilor prezenti la bilant.

Presedintele a opinat ca Justitia in Romania va incepe sa functioneze normal in clipa in care "activitatea Parchetelor se va reflecta si in hotaririle instantei (...) E vorba aici atit de calitatea dosarelor instrumentate dar si cit de liber este judecatorul in decizia pe care o ia. Din pacate insa, in justitie inca avem un nivel ridicat de coruptie", a aratat Traian Basescu.

Seful statutului s-a referit indirect si la activitatea "grupurilor de interes", pe care le-a mentionat si in alte ocazii. "Grupurile care influenteaza deciziile politice nu mai au ce cauta in Romania", a spus Basescu.

Basescu a precizat, din nou, ca orice interventie politica trebuie facuta publica.

"Am convingerea ca suntem la un moment de cumpana: ori statul si institutiile sale incep sa functioneze, dand semnalul ca au devenit intr-adevar libere si capabile sa aplice legea, ori aceasta pornire a institutiilor statului va fi oprita, mai devreme sau mai tarziu, ori de adevarate campanii impotriva procurorilor, ori eventual de oameni din spectrul politic", a spus presedintele.

In cele din urma, Traian Basescu a facut un apel si la obligativitatea ca justitia sa isi desfasoare activitatea numai cu respectarea drepturilor omului, iar in acest context a apreciat drept regretabil incidentul cu arestarea unui jurnalist in legatura cu o scurgere de informatii de la Ministerul Apararii Nationale.

La rindul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca in activitatea Ministerului Public nu a existat nici un fel de ingerinta din partea guvernului sau a prim-ministrului, dincolo de "speculatii si interpretari ale unor situatii sau vorbe".

Tariceanu s-a referit inclusiv la relatia dintre Executiv si Ministerul Public, afirmand ca, prin masurile adoptate, a fost asigurata independenta procurorilor si s-a redus presiunea asupra acestora, masuri care demonstreaza politica aplicata de Guvern in relatia cu aceasta institutie.

Premierul a mai amintit insa ca reforma Justitiei nu depinde exclusiv de Guvern, fiind necesar ca si procurorii sa isi asume acest rol.