Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca presedintele Traian Basescu a facut unele aprecieri inexacte in legatura cu suspendarea de catre Guvern a unei propuneri de acord de cooperare cu statul elvetian. Basescu a abordat din nou acest subiect in timpul bilantului activitatii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe anul 2005.

Intii de toate, primul ministru a amintit ca in discutie este o hotarare de guvern si nu o ordonanta - asa cum a afirmat presedintele Basescu - care aproba un acord de cooperare cu statul elvetian, fara a face referire la un contract comercial.

Tariceanu a admis totusi ca in textul acordului - care prevedea respectarea legislatiei in vigoare - a existat o eroare, semnalata de media, ce se putea materializa prin incredintarea directa a unor contracte.

Premierul a amintit ca, pentru a elimina semnele de intrebare, Guvernul a decis sa suspende acordul inainte ca acesta sa intre in vigoare.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, ca nivelul coruptiei la nivel inalt a fost „infinit scazut" fata de ceea ce s-a intamplat in guvernarile anterioare, ccee ce nu inseamna ca pericolul nu exista si a facut referire la acordul cu Elvetia, care a fost anulat.

El a adaugat ca grupurile care ar putea influenta deciziile politice nu mai au ce cauta in jocul de putere din Romania. „Vorbeam acum o luna de o ordonanta legata de adoptarea unui acord cu Elvetia, in care se creau conditiile atribuirii de contracte in sectorul energetic, in multe alte sectoare fara licitatie.

Am primit atunci o replica nepoliticoasa as spune, pentru ca, de curand, ca fie anulata ordonanta, sa se constate ca, de fapt, asa se negociase", a adaugat presedintele Basescu.

El a apreciat ca acesta a fost "un accident la nivelul Guvernului".

Hotararea privind acordul de cooperare dintre Ministerul Economiei si Comertului si Departamentul Federal de Afaceri Economice din Elvetia a fost abrogata, saptamana trecuta, de Guvern, iar cele doua parti vor modifica documentul conform legislatiei privind achizitiile publice.

Guvernul a recurs la aceasta procedura dupa ce a fost semnalat faptul ca prin acest document urmau sa fie incredintate direct lucrari de un miliard euro, contrar legislatiei achizitiilor publice care prevede organizarea licitatiilor pentru astfel de proiecte.

Acordul a fost semnat la nivel de secretari de stat din cadrul MEC si al Departamentului Federal al Afacerilor Economice din Confederatia Elvetiana, la data de 16 iunie 2005, fiind apoi supus aprobarii Guvernului, pe 22 septembrie 2005, conform procedurilor legale,

cu avizul MEC si al MAE.