Consiliul Superior al Magistraturii a discutat, joi, raportul privind cazul Gregorian Bivolaru. Inspectorii procurori au concluzionat ca, in acest dosar, nu au existat ingerinte politice si procurorii nu au facut abuzuri asupra Bivolaru si nici asupra membrilor MISA.

Bivolaru nu a fost arestat la comanda iar perchezitiile la membrii MISA au fost legale, arata raportul consistent, de 100 de pagini, care precizeaza ca instanta suedeza nu a avut de la ministerul roman al Justitiei toate documentele lui Bivolaru.

Raportul mentioneaza ca Monica Macovei, a interzis accesul inspectorilor CSM care verificau cazul Bivolaru la acte necesare in cercetare si a solicitat ca ancheta acestora sa fie canalizata pe anumite directii, interpretand eronat prevederile legale si incalcand principiul independentei justitiei.

Plenul CSM si-a insusit concluziile celor doua note ale inspectiei judiciare a CSM cu 14 voturi "pentru" si o abtinere.

Discutarea raportului in cazul Bivolaru a fost amanata de mai multe ori, dupa ce saptamana trecuta nu a existat cvorum pentru a se lua o decizie.

Ministrul Justitiei a cerut o inspectie privind modul in care s-au desfasurat, in Romania, cercetarile impotriva lui Bivolaru si a unora dintre membri miscarii sale yogine, dupa ce autoritatile suedeze au respins extradarea liderului MISA.

Verificarea a fost declansata de Inspectia CSM dupa publicarea unor articole in presa privind o presupusa favorizare a lui Gregorian Bivolaru, prin faptul ca cererile de extradare a acestuia din Suedia nu ar fi fost insotite de toata documentatia necesara pentru a sustine o astfel de solicitare.

Pe de alta parte, Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a transmis CSM si Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in decembrie 2005, mai multe adrese prin care cerea verificarea modului in care drepturile si garantiile procesuale ale lui Gregorian Bivolaru - care, intre timp, a primit azil in Suedia - au fost respectate in timpul cercetarilor.

Intr-o alta sesizare ajunsa la CSM, se solicita clarificarea legalitatii perchezitiilor la locuintele membrilor Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut. Sectia de procurori a CSM a stabilit ca nu procurorii au fost cei care au efectuat perchezitiile, astfel ca sesizarea a fost clasata, spre nemultumirea ministrului Macovei.

In 17 martie 2004, politisti, jandarmi si procurori au declansat o ampla actiune impotriva membrilor MISA, in urma mai multor plangeri impotriva lui Gregorian Bivolaru, facute de parintii unor tineri atrasi in aceasta miscare considerata a desfasura activitati imorale. Au fost ridicate tone de aparatura, carti, casete si reviste pornografice si peste o suta de persoane au fost audiate.

Gregorian Bivolaru a fost trimis in judecata, in august 2004, acuzat de trafic de minori, act sexual cu o minora si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei.