Jurnalisti si organizatii de media s-au adunat miercuri la Parchetul General pentru a protesta fata de actiunile Parchetului de hartuire a jurnalistilor prin urmarire penala, anchetare si perchezitii.

Jurnalistii au organizat un Targ ad-hoc de informatii secrete, facand schimb de informatii secrete accesibile pe Internet (date cu caracter personal, baze de date, harti militare, aeroporturi militare romanesti fotografiate din satelit).

Documentele colectate si lista cu semnaturile ziaristilor autodenuntati au fost depuse in atentia Procurorului General.

Ziaristii prezenti au purtat pancarte pe care scria: "Tranzactionez informatii secrete", "Vand secrete militare. Caut partener rus", "Cumpar arhiva Securitatii".

Actiunea s-a dorit a fi un semnal de alarma tras de catre jurnalisti si organizatiile de media, reamintind politicienilor si autoritatilor ca reponsabilitatea protejarii documentelor secrete revine exclusiv persoanelor autorizate (conform Legii 182/2002, Art. 16).

Protestul a pus in discutie si dreptul profesional al jurnalistilor de a-si proteja confidentialitatea surselor, drept consfintit si prin Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura mass media, document cu valoare de lege (art. 70).

Razvan Martin, coordonator de programe la Agentia de Monitorizare a Presei a declarat ca "procurorii dau dovada de o mentalitate stalinista si invoca legi staliniste in anchetarea jurnalistilor, netinand cont de legea informatiilor clasificate si de practica Curtii Europene a Drepturilor Omului."

Organizatorii au cerut scoaterea imediata de sub urmarire penala a jurnalistilor si incetarea actiunilor de intimidare a presei.

Mai multi participanti la protest au fost legitimati de jandarmii care asigura paza institutiei si anuntati ca vor primi amenzi contraventionale pentru desfasurarea unei manifestatii neautorizate.

Organizatorii evenimentului au impartit jurnalistilor prezenti un "Scurt Ghid pentru ziaristii onesti posesori de documente sensibile" si o lista de soft-uri care protejeaza calculatoarele, prin encriptarea sau stergerea definitiva a datelor stocate, la o simpla apasare de buton.