Ministerul Justitiei a facut public, joi seara, proiectul de lege privind controlul averilor si verificarea conflictelor de interese si a incompatibilitatilor. Una dintre cele mai importante prevederi ale proiectului se refera ca verificarile vor fi efectuate de o directie din subordinea ANAF.

Proiectul de lege a fost publicat de Ministerul Justitiei pe propriul site in ideea de a il supune unei dezbateri publice. Legea are prevederi care urgenteaza controlul averilor. Inspectorii fiscali pot cere orice date sau documente pe care le considera necesare. Cei care le detin trebuie sa le puna la dispozitie in termen de patru zile.

Fiecare zi de intarziere se sanctioneaza cu amenda de doua milioane de lei. Inspectorii fiscali pot intra pe terenuri si in imobile, de unde pot ridica documente relevante. Controlul se extinde si asupra sotului sau sotiei, precum si mostenitorilor.

Demnitarii pot fi controlati timp de cinci ani de la incheierea mandatului. Partea de avere care nu poate fi justificata se impoziteaza cu 16 la suta. Inspectorii se sesizeaza din oficiu, dar pot fi sesizati de oricine.

Cei care comunica informatii false Directiei Nationale de Integritate sunt pasibili de inchisoare de la sase luni la trei ani. Proiectul extinde categoriile celor care trebuie sa depuna declaratii de avere, precum si incompatibilitatile si stabileste amenzi pentru cei care nu depun declaratiile de avere si de interese la timp.

Parlamentarii nu vor mai putea fi in acelasi timp si avocati, executori judecatoresti sau notari publici, si nici in conducerea bancilor sau a societatilor de asigurari.

Totodata, sunt reglementate atributiile Directiei Nationale de Integritate - institutie publica din coordonarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - si pe cele ale inspectorilor fiscali din subordinea ei, precum si procedura in baza careia se deruleaza verificarile asupra averii ori a conflictelor de interese.

Directia Nationala de Integritate va fi condusa de un director general si de un director general adjunct numiti prin concurs. Mandatul acestora va fi de patru ani si nu poate fi reinnoit. Nu pot fi in aceste functii cei care au fost membri de partid in ultimii trei ani.