In ultima sedinta a actualului Colegiu CNSAS, fostul ofiter de Securitate Mihai Darie, fost apropiat al lui Basescu si consilier al lui Geoana, a fost spalat de „politie politica". Gratie votului lui Onisoru.

Marea majoritate a ofiterilor de Securitate care au primit din partea CNSAS decizia ca au facut „politie politica" au contestat-o. Extrem de putini au avut insa sansa sa le fie admisa contestatia si asta doar atunci cind membrii Colegiului s-au temut ca probele nu sint suficiente si exista riscul de a pierde un proces.

In cazul lui Mihai Darie, probatoriul era insa zdrobitor si, dupa cum sustin unii membri ai Colegiului, in cazuri cu mai putine dovezi contestatiile au fost respinse.

Fost ofiter de contraspionaj

Fost secretar executiv al PD, care a trecut in 2003 in PSD, actualmente consilier al lui Mircea Geoana, Mihai Darie a beneficiat de un tratament special din partea CNSAS. Contestatia sa nu a presupus o simpla reaudiere, el fiind primit in Colegiu sa dea explicatii in mai multe rinduri.

In plus, desi nu era conform procedurilor, Colegiul i-a admis cererea de a fi audiati mai multi martori care sa dea declaratii in favoarea sa.

„A venit cu propunerea sa fie audiate mai multe somitati din lumea medicala", explica presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, refuzind sa faca alte comentarii legate de votul de marti, pe motiv ca „sedintele Colegiului nu sint publice" si ca nu vrea sa creeze un precedent. Mihai Darie a lucrat in Securitate vreme de 16 ani, pina in 1989, ca ofiter in Directia a III-a de Contraspionaj.

In anii ’80 se ocupa de Spitalul Fundeni, iar prin martorii propusi a incercat sa demonstreze ca a fost un „securist bun", dupa cum singur marturiseste. „Am facut ce n-a facut nimeni. Peste 20 de medici renumiti au dat declaratii scrise in favoarea mea", spune Mihai Darie.

„Securistul de bine"

Ambitia sa de a demonstra ca desi a fost ofiter de Securitate nu a facut „politie politica" a fost o consecinta a stampilei pe care a primit-o in urma cu aproximativ noua ani, pe vremea cind era secretar executiv PD. In aceasta calitate a participat la Cotroceni la o intilnire pe care presedintele de atunci Emil Constantinescu a avut-o cu partidele politice.

Daniela Filipescu, sotia fostului disident Radu Filipescu, l-a recunoscut atunci la televizor ca fiind „securistul Spitalului Fundeni", unde ea lucra ca medic. „Era, cred, perioada in care eu eram inchis, iar Darie a chemat-o pe sotia mea la un interogatoriu la Directia de Urmariri Penale din Rahovei.

Se purtase civilizat, dar oricum ni s-a parut prea mult ca un fost ofiter de Securitate sa ocupe functii politice la virf", isi aminteste Radu Filipescu. Dupa deconspirarea facuta de Filipescu, Darie a fost multa vreme unul dintre colaboratorii foarte apropiati ai lui Traian Basescu, a carui apreciere despre el - „securist de bine" - a devenit o formula notorie.

In 2003, in urma unor neintelegeri, Darie a plecat la PSD. In urma cu un an si jumatate, acesta a cerut la CNSAS o adeverinta privind apartenenta sa la „politia politica".

Martorii acuzarii, neacceptati

Daca initial membrii Colegiului au votat cu mare majoritate ca Darie a facut „politie politica", dupa contestatie, parerile unora s-au schimbat. Avind sustinerea membrilor numiti de PSD in Colegiu - Aurel Pricu, Florin Chiritescu si Laurentiu Tanase, a celui numit de PRM, Constantin Buchet, precum si a presedintelui Gheorghe Onisoru -, profilul lui Darie a fost retusat.

„Eu m-am abtinut, pentru ca am fost intr-o perioada coleg cu domnul Darie la grupul parlamentar al PD. Oricum, votul meu nu mai conta", spune Dan Lazea, membru in Colegiu, precizind ca in opinia sa „probele erau clare" si ca procedura aplicata in cazul Darie a fost atipica.

„Acest dosar, in care s-a trecut peste procedurile standard, a zacut pe masa Colegiului luni de zile si s-a hotarit brusc ca el sa fie discutat pe final de mandat", arata si Claudiu Secasiu.

Cel mai suspect a fost insa faptul ca doar o zi mai tirziu erau programati la audieri si doi martori ai acuzarii: o persoana in al carei dosar de urmarire aparea ofiterul Darie si o alta care il cunoscuse bine pe Darie pe vremea cind lucra la Contrainformatii. Marturiile lor nu au mai fost insa asteptate, intrucit aminarea deciziei ar fi presupus riscul de a fi discutata de viitorul Colegiu.

Cind, in mod sigur, PSD nu va mai beneficia de o putere la fel de mare. Decizia nu a fost comunicata inca oficial lui Darie, care o considera insa fireasca. •

Iliescu, fan Onisoru

„Onisoru a fost un bun presedinte", l-a laudat Iliescu pe actualul sef al CNSAS, propunindu-l totodata pentru un nou mandat in aceasta institutie. Alti lideri PSD i-au propus lui Geoana citeva nume dintre care sa aleaga: Mitrea pe Chiritescu, actual membru CNSAS, Eugen Nicolicea, finul lui Mitrea, pe Ion Honcescu, fost senator PSD, iar Doru Ioan Taracila pe Cazimir Ionescu.

Conducerea PSD il sustine pe Constantin Ticu Dumitrescu pentru functia de presedinte al CNSAS. (F.C.)