Dell, EMC, Intel® si LSI Logic au anuntat marti, formarea organizatiei Storage Bridge Bay Working Group (SBB), un grup non-profit, bazat pe colaborare, creat pentru a impulsiona standardizarea la nivelul echipamentelor de stocare externa din segmentul de baza al pietei, informeaza un comunicat de presa al companiei Dell.

SBB vizeaza accelerarea livrarii noilor tehnologii de stocare, precum ISCSI (Internet small computer systems interface), SAS (serial attached SCSI), arhivarea si VTL (virtual tape libraries).

La acest proiect s-au mai alaturat si alte companii din industria solutiilor de stocare precum: Adaptec, AMCC, Aristos Logic, Astute Networks, Dot Hill Systems Corp., Neterion, RASILIENT Systems, Seagate si Xyratex.

Potrivit comunicatului de presa, intr-o prima faza, activitatea SBB se va axa pe dezvoltarea si diseminarea de specificatii pentru standardizarea tehnologiilor legate de subsistemele exerne de stocare.

„Odata cu aparitia unui standard al SBB, va creste numarul consumatorilor care vor putea beneficia de capabilitati avansate de stocare, pana acum accesibile doar in cadrul solutiilor din segmentul de varf al pietei", a declarat Bill Dawkins, presedinte al Storage Bridge Bay Working Group.

Grupul de lucru nou creat va defini cerintele pentru interfetele mecanice si electrice dintre ariile de stocare si controlerele care definesc identitatile ariilor - identitati precum JBOD (just a bunch of disks), RAID (redundant array of independent disks), iSCSI, Fibre Channel SAN sau NAS (networked attached storage).

Astfel, un controler bazat pe specificatia SBB va fi compatibil – ca dimensiuni, conectare si functionare electrica – cu orice arie de stocare conforma specificatiilor SBB.

Prin intermediul acestui proces de standardizare, se va simplifica demersul tehnic si de design desfasurat de producatorii independenti de hardware, precum si de producatorii de sisteme, ceea ce va conduce la rezultate mult mai bune pentru utilizatori, prin scaderea costurilor si prin accesul mai rapid la noile tehnologii de stocare, se mai precizeaza in comunicatul companiei.

Datorita tehnologiei standardizate SBB, producatorii independenti de hardware vor putea crea un design unic pentru controlere, compatibil cu multiple carcase de disc, ceea ce le va permite scaderea costurilor de dezvoltare.

La randul lor, producatorii de sisteme se vor putea concentra mai intens asupra crearii de produse inovatoare si simplu de utilizat, datorita ciclurilor de dezvoltare reduse permise de specificatiile SBB.

Reprezentantii grupului de lucru SBB urmeaza sa se intalneasca pe 8 martie 2006, la San Francisco, la centrul de conferinte Moscone, pentru a discuta pe marginea specificatiei SBB.

Dell, cel mai mare producator de calculatoare din lume, se situeaza pe pozitia a 28-a in topul Fortune 500. Veniturile companiei din ultimele patru trimestre se ridica la cifra de 56 miliarde dolari.