Consiliul Concurentei a declansat o investigatie avand ca obiect analiza masurilor de sprijin financiar de care beneficiaza Compania Nationala Loteria Romana S.A. Anuntul vine in contextul in care si Ministerul de Finante a cerut un control amanuntit al activitatii companiei in perioada 2003-2005.

Scandalul din jurul Loteriei tinde sa ia amploare. Consiliul Concurentei a anuntat marti ca facilitatile de care beneficiaza Loteria Romana pentru jocurile de noroc deschise liberei concurente cad sub incidenta Legii nr. 143/1999 privind ajutorul de stat.

"Autoritatea de concurenta va analiza compatibilitatea acestora cu legislatia in domeniul ajutorului de stat", se arata intr-un comunicat de presa.

Masurile de sprijin financiar acordate Loteriei Romane, asa cum sunt ele prevazute de legislatia in domeniul jocurilor de noroc, care fac obiectul investigatiei Consiliului Concurentei sunt:

- acordarea de licenta prin efectul legii, fara a fi astfel necesara plata taxei de licenta, inclusiv pentru jocurile de noroc pentru care nu detine drepturi exclusive;

- exceptarea de la plata taxei de „timbru social", incepand cu exercitiul financiar al anului 2002, inclusiv pentru jocurile de noroc pentru care nu detine drepturi exclusive;

- scutirea de la plata impozitelor, taxelor si a altor contributii de orice fel aferente sumelor percepute pentru participarea la jocurile de noroc.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a cerut saptamana trecuta un control amanuntit la Loteria Romana, actiunea vizand activitatea companiei in perioada 2003-2005. Vladescu a mai anuntat ca rezultatele controlului vor fi facute publice.

In ultima vreme, presa centrala a criticat nivelul extrem de ridicat al veniturilor obtinute de Nicolae Cristea, directorul general al Loteriei, in anul 2004, respectiv 513.262 de lei (5,13 miliarde de lei vechi).

Procurorii anticoruptie au demarat la inceputul acestui an, urmarirea penala impotriva lui Nicolae Cristea, a vicepremierului George Copos si a unui actionar de la Ana Electronic, Gilio Giuseppe Rosa, cei trei fiind cercetati in legatura cu tranzactionarea unor spatii intre firma detinuta de Copos, Ana Electronic, si Loterie

Postul lui Nicolae Cristea nu pare amenintat pentru moment.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, marti, in fata senatorilor din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, ca, din punct de vedere legal, nu il poate suspenda pe presedintele Loteriei Romane, pentru ca acesta este "doar" invinuit in dosarul privind achizitia unor spatii comerciale.

"Eu nu ma pot exprima fata de domnul Cristea inainte de a se exprima justitia si este motivul pentru care am explicat si public de ce nu am luat masura demiterii sau suspendarii", a aratat Vladescu.